Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bloemkool

Zo helpt bloemkool jou naar een gezonder lichaam

Iedereen kent de bloemkool en de groente is enorm populair zowel warm als koud en zowel in de winter als in de zomer. De favoriete witte kool heeft een reinigende werking op het lichaam, het brein en de huid. Bovendien beschermt het ons lichaam tegen heel wat ziektes en aandoeningen. Zo helpt bloemkool jou op weg naar een gezonder lichaam.

Wie is de bloemkool?

bloemkool De plant bestaat al sinds de 12e eeuw in Spanje en behoorde oorspronkelijk tot de Arabische landbouwkunde. Vanaf de 16e eeuw werd de bloemkool in heel Europa gebruikt voor consumptie. De groente hoort bij het geslacht kool van de kruisbloemenfamilie waarin er witte, paarse, oranje en groene varianten bestaan, al zal je de witte versie het meest tegenkomen in onze supermarkten. De kool met een bittere smaak is veelzijdig en kan op veel verschillende manieren lekker klaargemaakt worden. Je kan de groente koken, in een salade verwerken, in stoofschotels klaarmaken of zelfs als aperitiefhapje serveren.

Recept: Zo maak je hummus zonder kikkererwten

1. Beschermt het hart

Wie regelmatig bloemkool eet, houdt er gezonde bloedvaten aan over omdat de vitaminen de bloedsomloop stimuleren. Voornamelijk de glucosinaten en vitamine K zijn hiervoor verantwoordelijk. Doordat de bloedsomloop gestimuleerd wordt, is er ook minder kans op hart- en vaatziekten. Bloemkool zorgt dus voor een gezonder hart.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

2. Vlottere spijsvertering

De bloemkool is rijk aan vezels en daardoor ideaal voor wie kampt met spijsverteringsproblemen. Ook verdwijnen giftige stoffen sneller uit het lichaam dankzij de glucosinaten en sulforafaan die een sterk ontgiftende werking hebben en het maagvlies beschermen tegen slechte bacteriën. Wie last heeft van gevoelige darmen heeft geluk want ook de darmflora profiteert mee van de werking van de vezels die terug te vinden zijn in de kool.

Lees ook: 5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

3. Gezonde en jonge huid

De combinatie van sulforafaan en vitamine C zorgt ervoor dat je nog lang rondloopt met een gezonde en jonge huid. Sulforafaan biedt een sterke bescherming tegen ultraviolette straling, wat één van de hoofdoorzaken van huidveroudering is. De vitamine C versterkt dit effect nog door de elasticiteit van de huid te behouden en de productie van collageen te stimuleren. Eeuwig jong dankzij bloemkool? Yes, please!

Lees ook: De grootste fouten die iedereen maakt bij huidverzorging

4. Scherp brein

gezonde voeding Hoe gezonder je eet, hoe langer ook je brein gezond blijft. Indolen en sulforafaan in bloemkool spelen een sleutelrol bij het tegengaan van neurologische aandoeningen zoals dementie, omdat ze bepaalde enzymen activeren die het brein beter beschermen tegen oxidatieve stress. Die stoffen voorkomen achteruitgang van het brein op een natuurlijke manier, waardoor je langer scherp blijft.

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

5. Onstekingsremmer

In de groente zit indole-3-carbinol (I3C) wat ontstekingen voorkomt. De stof remt het begin van ontstekingen af, wat het immuunsysteem eveneens versterkt. Slechte bacteriën worden bestreden door de in de groente aanwezige antioxidanten, waardoor je minder snel ziek zal worden.

6. Hulp bij het afvallen

koud douchen gezond Tot slot komt het vast niet als een verrassing dat deze caloriearme en gezonde groente een boost is voor je dieet. Voor wil afvallen is thermogenese heel belangrijk, dat is de lichamelijke toestand waarin er vet verbrand wordt. De combinatie van alle voedingsstoffen en mineralen in bloemkool stimuleert de thermogenese. Hierdoor zal je sneller afvallen.

Lees ook: 5 elementen die bepalen hoe snel we afvallen

Op deze manier helpt bloemkool jou dus probleemloos naar een gezond lichaam!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"