Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stoppen met de pil

Waarom steeds meer vrouwen stoppen met de pil

De pil' is het meest gebruikte anticonceptiemiddel bij vrouwen in ons land. Vijf jaar geleden nam bijna 70% de pil. We horen echter steeds vaker dat vrouwen de pil niet meer willen nemen. Het percentage ligt vandaag onder 50%. Vanwaar die plotse daling? Dit is waarom steeds meer vrouwen stoppen met de pil.

Hoe werkt 'de pil'?

stoppen met de pil Met het nemen van de pil creëer je een kunstmatige cyclus waardoor je elke maand tijdens je stopweek, de week waarin je geen pil neemt, je menstruatie krijgt. Aangezien je cyclus niet langer de weg van moeder natuur volgt, kan je de stopweek en je maandstonden een maandje overslaan wanneer dat voor jou goed uitkomt. Jouw maandelijkse cyclus wordt altijd geregeld door de hormonen oestrogeen en progestageen. De pil zorgt voor een extra dosis van deze hormonen. Die zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt en dat er zich in de baarmoederwand geen eitje kan nestelen. Ook het slijmvlies in de baarmoederhals wordt dikker door de hormonen, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen.

Weg ermee

Een betrouwbaar anticonceptiemiddel dus. Toch schuiven heel wat vrouwen de pil tegenwoordig aan de kant. De ene vindt het geen fijne gedachte dat haar hormonen beïnvloed worden en de andere vergeet regelmatig een pil te nemen, maar zijn dat de echte redenen waarom vrouwen ermee stoppen? Wie er net als vele andere vrouwen over denkt om met de pil te stoppen, is absoluut niet alleen. De grootste daling in het aantal pilgebruiksters situeert zich in de categorie van 21- tot 31-jarigen. Dit niet omdat we de pil niet meer vertrouwen, wel omdat andere vormen van anticonceptie meer aan populariteit winnen.

Ander en beter?

stoppen met de pil Waarom zou iemand kiezen voor een andere vorm van anticonceptie wanneer de pil zoveel voordelen oplevert? Door de pil te nemen zouden de bijwerkingen van je menstruatie minder moeten zijn en zou je huid er doorgaans zuiverder uitzien. Ook de betrouwbaarheid om niet zwanger te geraken is heel hoog, zeker in combinatie met het gebruik van een condoom. Daarnaast zijn er jammer genoeg ook heel wat nadelen. Onze hormonen geraken in de war, waardoor er vaak stemmingswisselingen zijn die we anders niet zouden hebben. Ook ervaren veel vrouwen extreme bloedingen, hoofdpijn, een lager libido, acne en migraine. Bijwerkingen die we liever niet hebben.

Bye bye hormonen

Wie liever zijn eigen hormoonhuishouding het werk laat doen, heeft gelukkig nog vele andere mogelijkheden. Vooral het spiraaltje wordt steeds populairder. Toch moet je in gedachten houden dat elke variant zijn eigen voor- en nadelen heeft. Wanneer je stopt met de pil, zal het ook even duren voor je lichaam zich weer aanpast aan de natuurlijke cyclus. Vraag gerust advies aan je huisarts of gyneacoloog als je zeker wil zijn dat je de beste keuze voor jezelf maakt!

Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

Dat is waarom veel vrouwen stoppen met de pil. Net als zoveel andere dingen evolueren ook de anticonceptiemiddelen mee!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"