Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
menstruatiecup

Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

Net zoals de rest van de maatschappij anno 2019 snel evolueert en er voortdurend nieuwe dingen op de markt komen, zijn ook maandverband en tampons vandaag niet de enige optie meer tijdens de maandstonden. Ken jij de menstruatiecup al? We zetten de voor- en nadelen van de menstruatiecup even op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kan maken op basis van wat het beste bij jou past.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cup of een klein potje van buigzaam materiaal, wat je moet inbrengen in je vagina, net zoals een tampon. Het heeft dus exact dezelfde werking als een normaal maandverband of een tampon, al is de vorm helemaal anders. menstruatiecup De spieren van de vaginawand zorgen ervoor dat het cupje op zijn plaats blijft zitten. De cup vangt tijdens de menstruatie al het bloed op. Het absorbeert het bloed niet zoals een tampon, waardoor er geen bacteriën blijven vastzitten of er geen vervelende geurtjes ontstaan. Je kan het cupje maximaal 12 uur laten zitten, waarbij het zo’n 30 ml bloedverlies kan opvangen. Als je weet dat je tijdens je hele menstruatie ongeveer 30 tot 60ml bloed verliest, dan weet je dat dit een heel veilige en effectieve optie is. Je kan er bovendien vlot mee zwemmen en sporten. Ook ’s nachts mag het blijven zitten, zolang je jezelf er comfortabel bij voelt.

Praktische voordelen

De cup werkt maar liefst 12 uur lang. Je moet dus niet zoals bij maandverband en tampons zien dat je er altijd voldoende bij hebt om te vervangen. Je kan het onafgebroken dragen en kiezen uit verschillende groottes zodat iedereen de juiste maat heeft die comfortabel zit.

Lichamelijke voordelen

menstruatiecup Daarnaast is de cup onzichtbaar. De cup zit in jou en is dus onopvallend onder jouw kleding, ongeacht wat je draagt. Dat is bij maandverbanden en tampons jammer genoeg niet altijd het geval. Verder heb je minder kans op bacteriën en bijgevolg minder kans op allergieën, omdat de cup hypoallergeen is. Het tast het natuurlijke vaginale slijmvlies ook niet aan en vangt drie keer zoveel bloed op als een tampon.

Ecologische voordelen

Wie dacht dat er alleen maar praktische en gezondheidsvoordelen aan de menstruatiecup hangen, think again. Ook het milieu en je bankrekening zullen tevreden zijn met jouw keuze voor de menstruatiecup. Je produceert minder afval want je hoeft niet meer zoveel maandverbanden en tampons weg te gooien, net zoals je ze niet meer moet aankopen. Je kan één menstruatiecup een jaar lang gebruiken, zolang je het telkens opnieuw grondig reinigt.

Nadelen: het is even aanpassen

In het begin kan het wennen zijn om de cup te gebruiken. Geef jezelf de tijd om rustig uit te zoeken hoe je de cup correct inbrengt en verwijdert. Je kan altijd raad vragen aan je huisarts of je gynaecoloog als je hier problemen mee ervaart. menstruatiecup Soms kunnen mensen niet zo goed tegen bloed. Dan is de cup misschien niet de beste keuze voor jou, aangezien je wel degelijk geconfronteerd wordt met het bloed van je menstruatie. Je moet de cup telkens legen en schoonmaken. Velen vinden de gedachte dat ze de cup met hun handen moeten vastnemen ook niet zo prettig. Daarom is het van essentieel belang dat je elke keer wanneer je de cup eruit haalt deze heel proper maakt met voldoende water. Pas wanneer hij weer helemaal proper is, kan je hem weer gebruiken.

Lees ook: Maandstonden? Deze ultieme hack zal je grootste pijn verlichten

Als je op zoek bent naar een efficiënte methode om tijdens je menstruatie bloedverlies op te vangen, zit je met de menstruatiecup zeker goed. Je hoeft niets weg te gooien, je kan het lange tijd laten zitten en het risico op ontstekingen door bacteriën is enorm klein. Dankzij deze voor- en nadelen van de menstruatiecup weet jij waar je aan toe bent!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"