Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verklarende factor achter overgewicht

Een verklarende factor achter overgewicht? Dit verrassende lichaamsdeel beïnvloedt meer dan je denkt

Meestal wordt zwaarlijvigheid geweten aan een traag metabolisme. In de meeste gevallen is dit inderdaad een factor die daaraan bijdraagt, maar gezondheid en een gezond gewicht houden veel meer in dan alleen maar een snel metabolisme waardoor je slank blijft. Meer bepaald onze hersenen hebben meer invloed op overgewicht dan je denkt. Specifiek is dit lichamelijk proces één verklarende factor achter overgewicht.

Hoe ontstaat overgewicht?

verklarende factor achter overgewicht Uiteindelijk is hoe overgewicht ontstaat niet zo heel moeilijk om te begrijpen. Simpelweg meer eten dan je lichaam nodig heeft en bovendien ook nog amper bewegen, is één verklarende factor achter overgewicht. Luisteren naar je lichaam, zowel wat gezonde voeding als lichaamsbeweging betreft, is enorm belangrijk om gezond door het leven te gaan. We weten allemaal dat op een gezond gewicht blijven nog meer factoren in beschouwing neemt dan alleen maar gezond eten en voldoende bewegen. Naarmate je ouder wordt, is het bijvoorbeeld moeilijker om op gewicht te blijven, omdat je hormonen veranderen. Leeftijd, geslacht, leefgewoonten, erfelijkheid en bepaalde lichamelijke aandoeningen spelen eveneens een rol. Toch is dat niet alles. Lees ook: 5 elementen die bepalen hoe snel we afvallen

Veranderingen in de hersenen

voedingsmid Uit recent wetenschappelijk onderzoek is duidelijk naar voor gekomen dat de hersenen van iemand met obesitas er anders uitzien dan de hersenen van iemand die op gezond gewicht zit. Die verschillen zitten voornamelijk in de hormonenbalans. Een groot verschil tussen de hersenen is bijvoorbeeld dat mensen met obesitas minder receptoren van dopamine hebben. Dopamine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je een voldaan gevoel hebt na het eten. Het feit dat die receptoren minder aanwezig zijn, wijst erop dat mensen met obesitas simpelweg meer moeten eten om dopamine te produceren. Die signaalstof die een beloningsgevoel creëert, is moeilijker te bereiken voor hen. Dat kan leiden tot gewichtstoename, omdat die personen automatisch meer eten. Een verschil op vlak van dopamine is niet het enige verschil. Een tweede verschil ligt bij het hormoon serotonine. Serotonine is net zoals dopamine betrokken bij het beloningsgevoel en de mate van verzadiging na een maaltijd. Opnieuw is dit hormoon bij mensen met obesitas minder actief dan bij mensen op een gezond gewicht. Lees ook: Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon

Eetgedrag onder de loep

tussendoortjes gezond Nu die verschillen wat receptoren in de hersenen betreft duidelijk zijn, is het tijd om dat onderzoek een niveau hoger te tillen. Dopamine en serotonine hebben onvermijdelijk een invloed op ons eetgedrag, maar om echt uitsluitsel te geven over wélke invloed ze specifiek uitoefenen, moet nu meer onderzoek gedaan worden. Het enige waar wetenschappers het al over eens zijn, is dat het eetgedrag de hersenen verandert en omgekeerd. Wanneer mensen te veel eten, merk je veranderingen op wat de signalen van dopamine en serotonine betreft. Wie meer eet, lijkt op langere termijn minder snel een signaal van voldoening te krijgen, waardoor je meer blijft eten. Dit eindigt in een vicieuze cirkel. Dat is daarentegen niet het enige wat bijdraagt aan de verandering in de hersenen. Ook mensen die meer tussendoortjes eten, lijken minder snel genoeg te hebben. De hersenen geven in dat geval ook minder snel het signaal aan dat je genoeg gegeten hebt. Niet alleen hoeveel je eet, maar ook wanneer je eet, maakt dus een verschil uit. Lees ook: Gaan we echt minder eten uit een kleiner bord?

Omgekeerd effect bij afvallen?

verklarende factor achter overgewicht Dan blijft natuurlijk ook nog een belangrijke vraag over: maken de hersenen een 'tegenwaartse' evolutie door wanneer je afvalt? Het enige antwoord wat we hier voorlopig op kunnen geven, is dat je door anders en gezonder te eten in combinatie met een natuurlijk drankje zoals SkinnyLove

zeker en vast je maaltijdporties verkleint. Dat leidt tot minder honger

en een snellere verzadiging. Als dat kan, dan is de kans groot dat de hersenen inderdaad een evolutie in de omgekeerde richting doormaken, wat de signalering van verzadiging betreft.

Lees ook: Wat? Een maagverkleining zonder operatie?

Je hersenen zijn dus grotendeels een verklarende factor achter overgewicht, al weet je evengoed dat er nog heel wat andere factoren van tel zijn. Onthoud daarnaast dat jij degene bent die je eetgedrag kan aanpassen en zo onrechtstreeks je hersenen beïnvloedt. Alles heeft een invloed op iets. Neem je gezondheid in handen en focus op een gezond lichaam in balans.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"