Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van winteruur

Dit is het effect van wintertijd op je gezondheid

Het is weer die tijd van het jaar dat we de klok een uurtje achteruit moeten draaien: wintertijd. Dat betekent voor ons een uurtje extra slaap - yay! - maar wat betekent het eigenlijk voor je lichaam? Hoewel we altijd blij zijn met een uurtje tijd meer in een dag is het ook belangrijk om te weten wat dit juist veroorzaakt. Dit is het effect van wintertijd op je gezondheid.

1. Back to basics

natuurlijke slaapmiddelen Eigenlijk is wintertijd de oorspronkelijke of natuurlijke tijd van ons lichaam. Het is normaal dat een uurtje extra slaap je ritme minder in de war brengt dan wanneer je het plots met een uurtje minder slaap moet doen, zoals het geval is met zomertijd. Hoe dat komt? Onze biologische klok duurt 24 uur, net zoals het aantal uren in een dag. Wanneer we die klok vooruitzetten gaan we een uur 'later' leven, terwijl we dat uurtje eigenlijk overslaan. Dat brengt alles in de war en zorgt ervoor dat je met zomertijd gemakkelijk een volledige week of meer moet wennen aan het nieuwe ritme. Met het effect van wintertijd is dat helemaal niet het geval.

2. Herfstdipje

overgang naar de herfst Je hebt dan wel een uurtje extra slaap, toch betekent dat ook dat het nog vroeger donker wordt. Door al dat verminderde dag- en zonlicht krijg je lichaam minder vitamine D binnen en ligt een vitamine D-tekort op de loer. Hoe regenachtiger het weer, hoe minder je naar buitengaat en hoe minder vitamine D je zo weer opneemt. Dat gebrek aan zonlicht en de donkerte van de dagen kunnen al snel leiden tot de herfstblues of een herfstdipje voor je humeur. Hier lees je hoe je van die herfstblues afgeraakt.

Lees ook: De overgang naar de herfst gaat iets vlotter dankzij deze tips

3. Slaapritme

klaarwakker in bed Oké, je kan dan wel een uurtje langer in je bed blijven liggen. Toch is de kans groot dat je een hele dag lang automatisch een uurtje vooruit leeft en dat je slaap- en waakritme lichtjes in de war is. Probeer de dag na het verzetten van de klok meteen jezelf aan te passen en hou je lichaam in een regelmaat waardoor het zich makkelijk aanpast aan de nieuwe situatie. Wil je echt voorbereid zijn? Dan kan je twee dagen voor de wintertijd al starten met kleine blokjes tijd van bijvoorbeeld een kwartiertje te wijzigen, zodat je lichaam geen reden tot paniek heeft. Een vast slaap- en waakritme behouden, zorgt er in ieder geval voor dat alles wat vlotter verloopt.

Lees ook: Dit doet het zomeruur met je lichaam en je geest

Het effect van wintertijd is dus lichtjes merkbaar in tegenstelling tot het effect van zomertijd. Er is sowieso een klein beetje aanpassing nodig, maar voor een uurtje extra slaap hebben we dat zeker over.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"