Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uitslapen in het weekend

Uitslapen in het weekend een goed idee?

Eindelijk weekend, eindelijk uitslapen. Of toch niet? Want is dat uitslapen wel een goed idee wanneer je in de week altijd zo vroeg opstaat? Een regelmatig slaappatroon wordt in het algemeen aangeraden door slaapexperts, omdat je lichaam op die manier voldoende rust krijgt. Maar... misschien hebben we wel goed nieuws?

Working 9 to 5

In de week moet je telkens op hetzelfde uur uit je bed om op tijd op je werk te geraken. Dat zorgt ervoor dat je in de week min of meer een regelmatig slaappatroon hebt. Maar dan komt het weekend eraan: eindelijk tijd om eens lekker lang te blijven liggen. Is dat een goed idee?

Lees ook: Zo zal je beter slapen op een onbekende plek

Extra slaaptijd gezond?

uitslapen in het weekend Uitslapen wanneer je de rest van de week vroeg opstaat zou namelijk niet zo goed zijn voor je lichaam. Het vergroot de kans op diabetes of hartkwalen en brengt je hele biologische slaapritme in de war. Mensen waarbij het slaappatroon tijdens de week en het weekend hard schommelt, hebben doorgaans een hogere BMI, een hogere cholesterol en verschillende hartkwalen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat het minder zwart-wit is dan we aanvankelijk dachten. De kans is groot dat je vermoeid bent doorheen de week omdat je er telkens zo vroeg uit moet. Door bij te slapen, verlaag je het stressniveau van je lichaam en ben je beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Wie echt gezondheidsklachten ondervindt door te weinig slapen, lijdt vaak al lang aan chronisch slaaptekort. Voldoende slaap is belangrijk, ook in heel drukke tijden. Op die manier beperk je alle risico's die aan een afwisselend slaapritme verbonden zijn.

Lees ook: Daarom mogen vrouwen langer slapen dan mannen (+3 tips voor het perfecte dutje)

Wat mag dan wel?

uitslapen in het weekend Je kan zeker uitslapen zonder je gezondheid op lange termijn in gevaar te brengen, maar er staat wel een limiet op. Als je te veel afwijkt van het normale tijdstip van opstaan, dan gaat je biologische klok in de war geraken. Daarom is het aan te raden maximum twee uur langer te slapen of er in het weekend gewoon twee uur vroeger in te kruipen. Al lijkt die eerste optie ons aantrekkelijker dan de tweede… En nog meer goed nieuws: ook dutjes zijn een goed idee. Wie overdag een dutje doet van ongeveer een halfuurtje, zou zichzelf gezonder en frisser voelen. Langer dan 30 minuten is dan weer af te raden, een halfuur is de ideale power nap om jezelf weer wat beter te voelen.

Lees ook: Minder stress en dieper slapen: dit is het beste ontspanningsfood

Net zoals te weinig slapen, is te veel slapen ook geen goed idee. Hou je slaappatroon in evenwicht, maar blijf gerust twee uur langer liggen tijdens het weekend. Uitslapen in het weekend? Wij zijn fan!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"