Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
effect van yoga op de bloeddruk

Dit is het effect van yoga op de bloeddruk

We leven altijd maar sneller en sneller en de druk op onze schouders wordt steeds groter. Daardoor lopen we voortdurend rond met een opgejaagd gevoel. Iets wat onze bloeddruk de hoogte injaagt. Het komt niet als een verrassing dat almaar meer mensen rondlopen met een te hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk is nefast voor de gezondheid. Als je niet tijdig ingrijpt, kan dit je doen inboeten aan heel wat levensjaren. Daarom is het belangrijk om dit probleem snel genoeg aan te pakken. Dit is bijvoorbeeld het effect van yoga op de bloeddruk.

Wat is bloeddruk eigenlijk?

De bloeddruk zelf is de druk die ontstaat op de bloedvaten, doordat je hart bloed rondpompt in de slagaders. De meting ervan gebeurt in twee cijfers: de boven- en de onderdruk. Op de bloeddrukmeter staat de bovendruk bovenaan en de onderdruk onderaan. De bovendruk is de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door het lichaam te pompen. Na deze beweging moet het hart weer ontspannen en de bloeddruk normaal opnieuw dalen tot het hart opnieuw samentrekt. De onderdruk is de bloeddruk tijdens dat moment waarop het hart ontspant. Een gemiddelde bloeddruk is 120/60, wat hoger kan liggen na enige fysieke inspanning of stress. Wanneer je gestresseerd bent, maakt je lichaam allerlei stoffen aan waardoor de aders vernauwen. Die vernauwing zorgt voor een hogere bloeddruk. Langdurige stress is dus een boosdoener wat een te hoge bloeddruk betreft.

Lees ook: Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

Yoga en een hoge bloeddruk

effect van yoga op bloeddruk Je bloeddruk kan inderdaad te hoog zijn wanneer je met stress geconfronteerd wordt. Toch zal je bloeddruk tijdens een dag nooit constant zijn. De hoogte ervan veranderd voortdurend. Doorheen de dag krijg je te maken met sociale interacties en andere zaken die je bloeddruk doen schommelen. Het komt er allemaal op aan om ontspannende oefeningen te doen die de rust in je lijf doen wederkeren, waardoor je bloeddruk opnieuw stabiliseert. Yoga is bijvoorbeeld een goede oplossing om de bloeddruk te stabiliseren. Waarom? Omdat je door yogaoefeningen bewuster wordt over je eigen lichaam en hoe het op bepaalde zaken reageert. Je leert je lichaam beter kennen en leert het daardoor beter controleren. Dat komt van pas in stressvolle tijden, omdat je jezelf zo bewuster tot rust kan brengen. Die bewustwording levert je het voordeel op dat je makkelijker rustiger kan blijven in stressvolle situaties, omdat je jouw actieve zenuwstelsel meer onder controle hebt.

Lees ook: Waarom yoga wonderen doet voor je lichaam

Het belang van de ademhaling

bewuste ademhaling Een juiste ademhaling speelt hierbij een grote rol. Die is niet alleen belangrijk voor je algemene gezondheid, maar staat ook centraal bij yoga. Als je helemaal tot rust wilt komen tijdens ontspannende yogaoefeningen, moet je zien dat je ook bewust en gecontroleerd ademhaalt, want dat is de manier om je lichaam succesvol te kalmeren. Heel wat mensen ademen verkeerd en oppervlakkig, waardoor ze met een opgejaagd gevoel en extra stress rondlopen. Je kan jezelf dus meer stress bezorgen door te oppervlakkig en fout te ademhalen. Gejaagd ademhalen staat voor jouw brein namelijk synoniem aan een paniektoestand, waardoor het lichaam veel stresshormonen aanmaakt. Dat verhoogt de bloeddruk. Als je daarentegen rustig ademt dan stuur je jouw onderbewustzijn het signaal dat je ontspannen bent en dat die stress overbodig is.

Lees ook: Is neusademhaling beter dan mondademhaling?

Als je jouw stressniveau en je bloeddruk naar beneden wilt halen, is aan yoga doen dus een goed idee. Het effect van yoga op je lichaam werkt verlagend en je zal je in het algemeen veel rustiger voelen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"