Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hoge bloeddruk

Wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk

Bij elk bezoek aan je huisarts is de kans groot dat hij je bloeddruk meet om zeker te zijn of alles in orde is. Vaak is het zelfs een van de eerste dingen die hij controleert. Bij een op vier mensen is de bloeddruk namelijk te hoog. Kleine aanpassingen in je levensstijl zijn voldoende om een lagere bloeddruk te krijgen. Gezond leven is het beste advies dat je kan geven om deze naar beneden te halen. Dit is wat je zéker moet weten over een hoge bloeddruk.

Wat is bloeddruk?

hoge bloeddruk Iedereen praat over bloeddruk, maar weet iedereen ook wat dit eigenlijk inhoudt en waarom die zo belangrijk is? En vooral: weet iedereen wat de gezondheidsrisico's ervan zijn? Hoog tijd om alle belangrijke informatie eens op een rijtje te zetten! Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat hier twee zaken gemeten worden: de boven- en onderdruk. De bloeddruk is simpelweg de druk die ontstaat op de bloedvaten, doordat je hart bloed pompt in je slagaders. Op de bloeddrukmeter geeft het eerste getal de bovendruk aan en het andere getal de onderdruk. De bovendruk is de druk die ontstaat wanneer het hart maximaal samentrekt om bloed door het lichaam te kunnen pompen. Als je hart daarna ontspant, dan daalt de druk weer, tot het hart opnieuw samentrekt. De druk tijdens het ontspannen is de onderdruk.

Gemiddelde bloeddruk

Een gemiddelde bloeddruk is 120/60. Toch kan die hoger liggen wanneer je net gesport hebt of als je heel gestresseerd bent. Vanaf een bovendruk van boven de 140 is er sprake van een te hoge bloeddruk. Dat is op lange termijn heel schadelijk voor je lichaam. Hoe langer je een te hoge bloeddruk hebt, hoe harder je bloedvaten slijten, wat aderverkalking veroorzaakt en je organen aantast. Op lange termijn heeft dit dus serieuze effecten.

Levensstijl aanpassen

activiteiten bij lenteweer Je levensstijl heeft een grote invloed op je algemene gezondheid en dus ook op je bloeddruk. Wie veel zout eet, heeft bijvoorbeeld een hogere kans op een te hoge druk. Wie bij meer dan één meting een te hoog cijfer heeft, krijgt als advies van de huisdokter om zijn levensstijl eens onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je veel stress hebt, kan een te hoge bloeddruk slechts een momentopname zijn. Als dat niet het geval is, kan je best gezonder beginnen eten en meer bewegen. Als deze aanpassingen niet helpen, zal je huisarts je medicijnen voorschrijven met een bloeddrukverlagende werking.

Effecten op lange termijn

Even terug naar de lichamelijke schade die een hoge bloeddruk aanbrengt. Wanneer de aderverkalking zo vergevorderd is dat hij je organen aantast, betekent dit dat jouw bloedvaten door slijtage heel nauw zijn geworden. Dan kom je pas echt in de problemen. Hoe langer je last hebt van een te hoge bloeddruk, hoe harder jouw hart moet werken om het bloed rond te pompen, de hartspier wordt hierdoor dikker en stijver. De kracht waarmee hij het bloed kan rondpompen wordt steeds minder, wat tot hartfalen, een hartaanval, een verminderde doorbloeding van het hart en de benen, een beroerte in de hersenen of nier- en oogschade kan leiden.

Lees ook: Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

Symptomen

De symptomen van een te hoge bloeddruk zijn niet altijd even duidelijk. Het brengt geen overduidelijke lichamelijke klachten met zich mee, maar verschuilt zich achter algemene kwaaltjes zoals hoofdpijn, vermoeidheid, problemen met het zicht, oorsuizingen en bloedneuzen. Dat betekent uiteraard niet dat als je één van deze problemen herkent, je ook meteen een te hoge bloeddruk hebt. Paniek is voor niks nodig en af en toe een bezoekje brengen aan je huisarts is meer dan voldoende om zeker te blijven.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"