Voor 22u besteld, morgen in huis    Gratis verzending    2 fysieke winkels
Close
België, 2640 Mortsel Sint-Benedictusstraat 105/A
+32 3 289 52 38 [email protected]VERMAGEREN MET GROENE KOFFIE

Koffie is één van de meest gecultiveerde gewassen op deze aarde. Met ongeveer 50 miljoen kopjes koffie per jaar is het naast water en thee één van de populairste dranken in ons dagelijks leven. We zijn dan ook niet verrast dat de koffieboon na petroleum het belangrijkste handelsproduct is ter wereld. Koffie heeft een lange geschiedenis. De verkwikkende werking ervan werd al in 900 voor Christus neergeschreven door de Arabische arts, Rhazes. Maar het is pas rond de 15e eeuw dat de islamitische cultuur van het koffiedrinken zich via de Turken naar het westen verspreidde.

De koffieplant is eigenlijk een boom dat men voor commerciële teelt snoeit als een struik van 2 à 3 meter hoog en zo het oogstproces vergemakkelijkt. De koffiestruik heeft een constante temperatuur nodig voor een optimale groei en je zal hem vooral in landen rond de keerkring vinden. De gekendste koffiesoorten zijn Coffea Canephora Robusta en Coffea Arabica L.

De koffieboon zit als tweeling in de bes, waarvan er per struik slechts 2.5 kg van geoogst wordt. Om tot die bruine gezwollen koffieboon te komen dat elke barista gebruikt, wordt de boon uit de bes gehaald en geroosterd bij temperaturen boven 200 °C. De warmte zet vrije suikers, polysachariden en eiwitten om tot die heerlijke aroma’s. Smaak en geur van een koffie verschilt naargelang de soort, omgevingsfactoren bij cultivatie en oogst- en roostertechnieken. Het verhitten heeft ook een invloed op de concentratie van de bioactieve componenten aanwezig in de koffieboon waardoor de heilzame eigenschappen voornamelijk aan de groene ongeroosterde koffieboon worden toegeschreven.

Een algemeen gekend actief van de koffieboon is cafeïne. Een molecule dat verantwoordelijk is voor de bittere smaak van koffie maar ook inwerkt op ons zenuwstelsel. Cafeïne verhoogt de alertheid en is prestatie bevorderend (ergogeen effect).

Een tweede belangrijk bioactief component in koffiebonen zijn de polyfenolen. Polyfenolen zijn secundaire plantmetabolieten, met bewezen effect op oxidatieve stress gerelateerde ziekten (o.a. diabetes, hartziekten). Het meest onderzocht en ook overvloedig aanwezig polyfenol in de groene koffieboon is 5-caffeoylquinic zuur (5-CQA).

Meerdere studies tonen aan dat deze molecule een positieve invloed heeft op metabole ziekten zoals obesitas, type 2 diabetes, atherosclerose en insuline-resistentie. Vetweefsel in ons lichaam produceert adiponectine dat insuline gevoeligheid, glucose opname en vetzuuroxidatie verhoogt. Als tegenwerking geven de adipocyten (vetcellen) ook het eiwit lectine vrij.

Lectine is een hormoon dat met onze hersenen communiceert over ons hongergevoel. Een studie uit 2016 toont aan dat het 5-CQA, door in te spelen op genexpressie, zorgt voor een daling in lectine en een stijging in adiponectine productie. Dit zorgt voor een verhoging van vetverbranding en voorkomt opbouw van vetweefsel. Eerder werd 5-CQA ook al in verband gebracht met bloeddrukverlagende eigenschappen.

  • B.K. Choi et al, “Green coffee bean extract improves obesity by decreasing body fat in high-fat diet induced obese mice”, Asian Pac J Trop Med. 2016 Jul;9(7):635-43
  • A. Priftis et al, “Comparison of antioxidant activity between green and roasted coffee beans using molecular methods”, Molecular medicine reports 12:7293-7302,2015
  • D. Martini et al, “Coffee consumption and oxidative stress: A review of Human Intervention studies”, Molecules 2016, 21, 979
  • >A. Suzuki et al, “Green Coffee Bean Extract and its metabolites have a hypotensive Effect in spontaneously Hypertensive Rats”, Hypertens Res Vol.25, No1 (2002)
  • Food-info.net
  • http://coffee-genome.org/
  • http://www.koffiecafe.be/