Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
flesje water smerig

Zo smerig is dat flesje water in je tas (en zo los je het op!)

Of je nu je flesje water hergebruikt om te gaan sporten, of het gewoon in je tas bewaart: vast staat dat je plastic flesje smerig is. Veel meer dan je denkt, zelfs! Toch maar kiezen voor glazen flesjes of een drinkbus dan? Recent onderzoek lijkt in die richting te wijzen:

Hergebruikt plastic flesje water wordt smerig

Volgens de resultaten van een Braziliaans onderzoek zitten 83% van de hergebruikte waterflesjes vol bacteriën. De vorsers kwamen hiertoe nadat ze sporters vroegen om hun waterflesje te overhandigen bij het verlaten van de gymzaal. Ze vergeleken een groot aantal gebruikte flesjes met nieuwe exemplaren en kwamen tot de vaststelling dat in 27 % van de opnieuw gevulde flesjes Staphylococcus aureus zat, en de gangbare bacterie E. coli in maar liefst 17 %. Zijn die 2 bacteriën nu echt zo smerig? Volgens immunologen niet per se: de eerste bacterie zit in bijna ieders neus, terwijl de andere in elk gezond maag-darmstelsel voorkomt. Echt gevaarlijk is zoiets dus niet, maar alles hangt af van het aantal aanwezige bacteriën (als zo'n flesje al enige tijd in je tas huist, is het niet heel slim om het te hergebruiken). Een 2e belangrijke factor is de weerstand van wie er van drinkt. Is die niet heel hoog, komen er geheid problemen. Nu weet je meteen ook waarom plastic uit hospitalen verbannen wordt.

Thermos voor warme en koude drankjes

Met glazen flesjes zeult niemand graag rond, dus investeer je maar beter in een thermos. Spenderen, zeggen we, want er bestaan natuurlijk thermosflessen in alle maten, vormen en prijzen. Als fan van deze blog weet je al langer dat hydratatie 1 van de belangrijkste elementen van een gezonde levensstijl is, dus kies liever een duurzaam exemplaar. De nieuwste generatie thermosflessen roesten niet en geven nooit een metaalachtige smaak af. Wil je toch graag plastic blijven gebruiken, zorg dan dat niemand anders in contact komt met je flesje en was je handen altijd extra grondig voor je water in je flesje giet. Volgens hygiënespecialisten moet je je handen altijd 30 seconden lang wassen, terwijl je een klauw maakt met je ene hand in de palm van de andere. Reinig daarna het nagelbed extra goed. Ook een thermos moet je natuurlijk op tijd wassen, zeker als er restjes SkinnyLove of andere thee in blijven plakken. De handigste en veiligste manier is in de vaatwasmachine.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"