Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uitstelgedrag tips

Uitstelgedrag is verleden tijd dankzij deze 4 effectieve tips

Voor je gaat slapen neem je jezelf voor dat morgen de dag wordt dat je eindelijk dat boek gaat beginnen lezen, de badkamer eens grondig gaat kuisen of de eerste keer gebruik gaat maken van je fitness abonnement. Bij het aanbreken van de nieuwe dag lijken er plots andere zaken belangrijker en zijn de dingen die je écht ging doen alweer naar de achtergrond verdwenen. Ben jij zo'n uitsteller? Dankzij deze vier effectieve tips is jouw uitstelgedrag verleden tijd.

Of het nu gaat om belangrijke dingen zoals werkgerelateerde taken of eerder banale dingen zoals het afrijden van het gras: van uitstellen wordt niemand gelukkig. Sterker nog, het uitstellen van dingen heeft meer impact op je leven dan je zelf denkt. Wie uitstellen vermijdt en gewoon zijn to-do list afwerkt, zal zich veel beter voelen. Bovendien voel je jezelf ongetwijfeld tien keer beter als je alles gewoon doet zonder het voor je uit te blijven schuiven.

1. Start met het minst leuke

Blijven uitstellen heeft geen zin, het zal je alleen maar een vervelend gevoel geven. Door te starten met de minst leuke taak op je to-do lijstje ben je er vlugger vanaf. Als je even doorbijt en er onmiddellijk werk van maakt, ga je trots zijn op jezelf. Dat zal je motiveren om de volgende taken op je to-do lijst vervolgens ook af te werken. Zo geraak je in een positieve werkflow die je zal doen inzien dat uitstellen niet de beste oplossing is. Heb je in het begin van de dag geen tijd voor datgene dat dringend moet gebeuren? Plan het onmiddellijk na het werk zodat je geen excuses kan bedenken om er weer makkelijk onderuit te komen. Lees ook: Aha: een verklaring voor de werking van aantrekkingskracht

2. Voorbereiding

uitstelgedrag Voorbereiding is alles. Wil je gaan sporten, maar heb je maar weinig tijd tussen de terugkomst van je werk en het startuur van die groepsles in de fitness? Leg je kleren en je sportzak dan op voorhand al klaar. Op die manier verlies je minder tijd en ben je meer geneigd om toch te gaan. Hetzelfde met andere activiteiten. Weet je dat je bepaalde gegevens nodig hebt om een opdracht af te maken? Zorg er dan voor dat al het nodige klaarligt en dat je weet hoe je eraan moet beginnen. Een goed begin is het halve werk.

3. Focus

Focus op de belangrijke taken. Vaak vul je jouw tijd in door jezelf bezig te houden met allerlei kleine taakjes. Daardoor lijkt het misschien alsof je nuttig bezig bent, terwijl je eigenlijk andere zaken aan het vermijden bent. Je kan jezelf hierdoor zo productief voelen als je wil, zolang de grote opdracht blijft liggen, maak je jezelf alleen maar wat wijs. Stop met excuses te zoeken en doe dat ene grote ding op jouw lijstje. Ooit zal je er toch eens voor moeten gaan. Weg met dat uitstelgedrag.

4. Denk aan de voldoening

 Hoe langer je iets uitstelt, hoe groter de opluchting wanneer je dat vervelende taakje eindelijk achter de rug hebt. Onthoud dat gevoel van opluchting. Dat voelt veel beter dan het stemmetje in je hoofd dat je de hele tijd doet denken aan de opdracht die je nog moet doen. Dat gevoel van voldoening krijg je evengoed wanneer je onmiddellijk aan een vervelende taak begint. Onthoud dat voor de volgende keer.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Dankzij deze tips is jouw uitstelgedrag voorgoed verleden tijd!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"