Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
superfoods

Zijn superfoods echt zo super voor je gezondheid?

Zelfs wie gezond probeert te eten, ontsnapt soms niet aan bedrieglijke ingrediënten van zogenaamde gezonde voeding. Heel wat superfoods, zoals ze omschreven worden, zijn minder goed voor je lichaam dan je denkt. Meer nog: ze kunnen jouw dieet helemaal verpesten. Dit is waarom superfoods minder super zijn dan je denkt.

Bye bye boterhammen

superfoods De tijd waarin we allemaal boterhammen als ontbijt en lunch aten, is gelukkig voorbij. Ondertussen weten we wel beter: we moeten groenten en fruit eten. De salade kwam op als makkelijke en populaire vervanging voor de boterhammen. Veel mensen trappen bij de bereiding van de salade echter in veel valkuilen, waardoor hun oh-zo-gezonde lunch plots heel wat minder gezond wordt. Wat je kan misdoen bij het maken van een gezond slaatje? Veel, zo blijkt. Eigenlijk zou het hoofdzakelijk uit pure voeding en dus vooral groenten moeten bestaan. Superfoods horen daarentegen ook onder de categorie pure voeding en deze voeding heeft het imago gezond te zijn. Toch is het daar waar het misloopt wanneer mensen een gezonde maaltijd preppen.

Lees ook: Slanker zonder honger te lijden? Het kan!

Wat zijn superfoods?

Superfoods bevatten een groot aantal voedingstoffen en antioxidanten die allerlei positieve effecten hebben op onze gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras, zeewier en chiazaad. Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen en zijn dus zeker gezond voor je lichaam. Waar loopt het dan fout? Het probleem ligt bij het feit dat vanaf het moment dat mensen weten dat iets gezond is, dat ze denken dat ze hier onbeperkt van kunnen eten. Dat is zeker niet het geval bij superfoods. Een slaatje dat alleen bestaat uit heel veel kerstomaatjes, komkommer, sla en andere pure groenten? Gezond. een slaatje dat hoofdzakelijk uit gojibessen en chiazaad bestaat? Absoluut niet gezond. Dat is veel te rijke voeding voor iemand die wil afslanken. Het probleem is dat mensen op die manier onbewust meer energie binnenkrijgen dan ze verbruiken. De vetten in deze voedingsmiddelen zijn dan wel gezonde vetten, dat betekent niet dat je er mee moet overdrijven.

Lees ook: Dit positieve effect hebben rauwe groenten en fruit op je lichaam

Niet zo super

cichoreiwortel Zo super zijn die superfoods dus niet voor je dieet. Zeker niet wanneer je eigenlijk amper aan lichaamsbeweging doet. Als je gewicht wil verliezen, blijft altijd gelden: je moet meer energie verbruiken dan je opneemt. Zogenaamde superfoods kunnen ervoor zorgen dat je voor je het goed en wel beseft veel meer energie opneemt dan je lichaam verbrandt. Dat kan meteen de reden zijn waarom je minder vlot afslankt dan gehoopt. Elke hap telt. Denk bewust na over wat je in je mond steekt. De superfoods zijn in se dus gezond, aangezien ze uit gezonde voedingsstoffen bestaan. Toch is het belangrijk dat je er niet mee overdrijft. Geniet ervan met mate, net zoals van al het andere in het leven.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"