sneller afvallen

Gaan mannen echt sneller afvallen dan vrouwen?

Ben je samen met je partner op dieet gegaan en lijkt het alsof de kilo’s er bij hem afvliegen, terwijl jij heel de tijd op hetzelfde gewichtsplateau blijft hangen? Wanneer we dit met anderen bespreken, krijgen we vaak te horen dat mannen sneller afvallen dan vrouwen, maar is dat wel echt zo of is dat gewoon een fabeltje?

Het antwoord is jammer genoeg nee, het is geen fabeltje. Dat mannen sneller afvallen dan vrouwen is pure realiteit. Dit valt te verklaren door heel wat verschillende factoren. Uiteraard betekent dat niet dat vrouwen niet kunnen afvallen. Iedereen die een gezonde levensstijl aanneemt, kan gewicht verliezen. Iedereen valt bovendien op een ander tempo af, maar dat betekent niet dat het je niet kan lukken.

Lees ookAfvallen tijdens de menopauze: dit moet je erover weten

Rustmetabolisme

sneller afvallen

Een eerste verklarende factor voor waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen is het feit dat mannen een sneller rustmetabolisme hebben. Hoe dat komt? Omdat een mannenlichaam automatisch een hoger spierpercentage bevat, waar een vrouwenlichaam een hoger vetpercentage heeft. Het komt dus door moeder natuur dat vrouwen moeilijker kunnen afvallen en meer vet te verbranden hebben.

Doordat mannen een hoger spierpercentage hebben, verbruiken ze meer energie in rust. Spieren verbruiken nu eenmaal meer energie dan vet, zelfs wanneer je niets aan het doen bent. In het algemeen hebben vrouwen ongeveer 15 procent meer vet dan mannen, al verschilt dat opnieuw van persoon tot persoon.

Lees ook6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd

Meer eten

sneller afvallen

Aangezien mannen een hoger rustmetabolisme en een hoger spierpercentage hebben, kunnen ze eigenlijk meer eten dan vrouwen. Ze hebben meer energie nodig om te blijven functioneren. Wanneer ze dan plots beslissen om hun levensstijl om te gooien en heel gezond te beginnen eten, zullen ze sneller gewicht verliezen omdat het lichaam ineens grote verschillen in opgenomen calorieën ervaart. Net omdat ze zoveel energie nodig hebben, zal een aanpassing in het eetpatroon een serieus effect op het gewicht hebben.

Lees ookEten zonder bij te komen: dit is waarom sommige mensen het kunnen

Opslag van vet

sneller afvallen

Daar komt nog bij dat een vrouw simpelweg meer vetcellen in het lichaam heeft dan een man. Net als alle andere lichaamscellen gaan vetcellen dood, alleen worden ze onmiddellijk vervangen door nieuwe cellen. De vetcellen verdwijnen jammer genoeg nooit uit je lichaam. Het vet blijft bij vrouwen bovendien langer aanwezig. Als zij echt willen afvallen, is meer sporten noodzakelijk voor het behoud van de opgebouwde spiermassa. Vrouwen verliezen namelijk sneller vetvrije massa zoals spieren, botten en water in plaats van vet wanneer ze op dieet gaan.

Het stofje leptine dat aangemaakt wordt in de vetcellen speelt hierbij een belangrijke rol. Leptine wordt geproduceerd in de vetcellen. Als je gewicht verliest, verlies je vetcellen, waardoor de hoeveelheid leptine afneemt. Dat nieuw leptinegehalte is echter een aanpassing voor het lichaam. Een eerste reactie is meteen hongersignalen uitsturen, om de voorraad leptine weer aan te vullen tot het vertrouwde niveau. Je hersenen gaan proberen om jouw verloren gewicht terug te krijgen door hongerprikkels uit te sturen. Vrouwen komen hierdoor vaker terug bij na het afvallen, omdat hun lichaam meer vetcellen gewend is. Dat bemoeilijkt het afvallen weer voor hen.

Lees ookProblemen met afvallen? Dit is waarom

Hormonen

hormonen

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben vrouwen ook minder geluk met hun hormonen dan mannen. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt ervoor dat mannen makkelijker spiermassa aanmaken. Vrouwen hebben minder geluk met oestrogeen. Voornamelijk tijdens de menstruatie piekt het oestrogeengehalte. Hoe hoger het oestrogeenlevel in je lichaam, hoe meer vocht je vasthoudt en hoe meer je weegt. Bovendien scheiden vetcellen zelf ook nog oestrogeen af in een vrouwenlichaam. De hormonen maken het er dus niet simpeler op.

Lees ookOestrogeen heeft dit verrassende effect op de gezondheid van ons brein

Het is dus wel degelijk zo dat mannen sneller gewicht verliezen dan vrouwen. Dat betekent natuurlijk niet dat vrouwen niet veel kunnen afvallen. Laat je niet ontmoedigen dames, je zal trots zijn op je resultaat!

Summer Booster

ONZE EIGEN WINKELS