Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Post zwangerschapsbuik? Zo kom je ervan af

Post zwangerschapsbuik? Zo kom je ervan af

Als je net als de meesten van ons bent, heb je waarschijnlijk last van een paar 'oorlogswonden' om te bewijzen dat je een baby hebt gebaard. Yup, we hebben het over postpartum 'plezier' zoals uitputting, een achtbaan aan emoties, tranen... en die post zwangerschapsbuik.

Wat is er met mijn buik gebeurd?

De baby is er al een poos uit... dus waarom zit die buik daar nog? Is het buikvet, losse huid, hormonen of wat? Post zwangerschapsbuik? Zo kom je ervan afNu, het is een beetje van alles. Je bent wat aangekomen, dat is precies wat je moest doen. Je buikspieren - twee parallelle banden van spieren die je core ondersteunen - zijn uitgerekt. Denk er maar eens over na: De gemiddelde pasgeborene weegt ongeveer 3,2 kilogram. Je buikspieren en het bindweefsel moesten uit elkaar rekken om daar plaats voor te maken. Tegelijkertijd zijn je darmen en je maag beleefd opgeschoven om nog meer ruimte te geven aan de baby. Bovenop de gewichtstoename en het uitrekken, produceerde je lichaam ook een sloot hormonen om het bindweefsel elastischer te maken. Jippie..

En nu?

Nu je weet hoe je eraan komt: hoe raak je het nu kwijt? Afhankelijk van je BMI kom je gemiddeld tussen de 5 en 18 kilo bij tijdens de zwangerschap. Het goede nieuws is dat je meteen wat van dat gewicht verliest. Het gewicht van de baby als eerste - dat is duidelijk. Je speelt ook meteen weer een paar kilo's kwijt wanneer je bloed, vocht en vruchtwater verliest.

De eerste week na de geboorte kan je merken dat je vaker naar de wc rent en dat je 's nachts wakker wordt van het zweet. Dit is de manier waarop je lichaam zich ontdoet van extra vocht. Aan het einde van de eerste maand kan je zonder al te veel moeite een paar kilo kwijt zijn. Wacht nog 2 weken tot je baarmoeder weer krimpt tot haar oorspronkelijke grootte en je buik ziet er wat platter uit. Wanneer je borstvoeding geeft, kan het je ook helpen om gewicht te verliezen, maar dat is niet altijd het geval.

Bewegen

De meeste artsen en fysiotherapeuten raden aan om 6 weken te wachten met een formeel trainingsprogramma als je een normale bevalling had of 8 weken met een keizersnede. Door licht te bewegen en gezond te eten bent je meestal binnen enkele maanden weer terug op gewicht. Maar als je een platte buik wil, zul je wat oefeningen moeten doen die gericht zijn op je buikspieren. En hier is het geheim: ga niet meteen voor de crunches. Post zwangerschapsbuik? Zo kom je ervan afStart met een paar simpele oefeningen:
  • Ga op je rug liggen, leg je voeten plat op de grond en buig je benen
  • Trek je navel naar de ruggengraat toe en til je bekken van de vloer
  • Span je billen aan en houd ze 5 seconden vast
  • Doe dit per 5 sets van 20 herhalingen.

Na acht tot twaalf weken ben je klaar voor wat stevigere oefeningen om je core te verstevigen. Doe deze oefeningen twee tot drie keer per week:

Plank Ga met je onderarmen op de grond liggen. Ga op je tenen staan. Trek je buik in. Span je billen aan. Hou 20 tellen vast en bouw op wanneer je sterker wordt.

Reverse crunch Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je dijen loodrecht op de grond. Gebruik je buikspieren en breng je knieën naar je borst. Houd 2 tellen vast en herhaal 10 keer.

Scissor kicks Ga op je rug liggen met je benen recht. Hef beide benen van de grond en 'schaar' vervolgens je benen door ze afwisselend te laten zakken en op te tillen. Doe dit 15 tot 20 keer.

Gezond eten

Als je 24/7 voor een pasgeborene zorgt, is het verleidelijk om naar de chocolade te grijpen en gezonde eetgewoonten te verbannen naar het verleden - vooral in het midden van de nacht als de rest van het huis vast slaapt. Beter neem je wanneer je een craving krijgt een gezonde snacks als SkinnyLove bar gember – matcha . Deze geeft je direct ook meer energie.

Goesting in zoet? Neem gerust een handje uit de pot Craving killer choc mix met 85% of 100% cacao-goji of strooi het over wat stukjes fruit. Wist je dat je darmen trager werken na de geboorte? Vezelrijke producten zijn dus aan te raden om alles weer soepel te laten draaien. SkinnyLove zit vol prebiotische vezels. Bovendien is SkinnyLove een dubbele vetverbrander²  dankzij natuurlijke ingrediënten en het stimuleert je vetmetabolisme.

Maak je geen zorgen als je na drie of zelfs zes maanden na de bevalling nog steeds een buikje hebt. Het gezegde '9 maanden op, 9 maanden af' is er niet voor niets. Zolang jij er een gezonde levenstijl op nahoudt, komt het vanzelf. Neem er de tijd voor en geniet met volle teugen van je kindje! En vergelijk jezelf nooit, maar dan ook nooit met andere mama's. We heten tenslotte niet allemaal Kate Middleton.

Lees alles over zwangerschapskilo's

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"