Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
perfectionisme burn-out

Waarom perfectionisten vatbaarder zijn voor een burn-out

Wil je altijd alles goed doen, of eigenlijk té goed? Wil je jezelf voortdurend bewijzen en het beter doen dan de vorige keer? Heb je een competitief gevoel tegenover jezelf en tegenover anderen? Dan is de kans groot dat je een echte perfectionist bent. Toch is dat niet altijd even positief. Dit is waarom perfectionisten vatbaarder zijn voor een burn-out.

Perfectionisme is niet perfect

opkomen voor jezelf Newsflash: niets is perfect. Niet jij, niet die opdracht, niet het werk van je collega en al zeker niet het perfectionisme zelf. Toch zijn er zovelen die altijd àlles perfect willen doen en die bijna nooit tevreden zijn met het resultaat waar ze eigenlijk best trots op mogen zijn. Perfectionisme is een voortdurende (bewijs)drang naar controle, veiligheid en zekerheid. Het komt vanuit een gebrek aan vertrouwen en een teveel aan angst. Een angst om niet goed genoeg te zijn of iets niet goed genoeg te doen. Dat maakt dat ze telkens nog harder hun best gaan doen om een vorig uitstekend resultaat te verbeteren. Het volgende moet nog perfecter zijn, terwijl het nooit perfect kan zijn. Waarom dan blijven streven naar die perfectie?

Workaholics

productiviteit werk Wie in de praktijk altijd iets zo goed mogelijk wil doen, gaat hier alle mogelijke tijd in investeren om dat resultaat te bereiken. Perfectionisten hebben doorgaans een sterke discipline, wat op zich een mooie eigenschap is. Ze willen het beste uit zichzelf en uit het leven halen. Er bestaat daarentegen ook iets zoals te veel discipline. Hierdoor zetten ze zichzelf volledig aan de kant, omdat ze uitsluitend focussen op het te bereiken doel. Het wordt vooral een probleem als alles onder controle houden te veel energie vraagt. Wanneer je àltijd het beste resultaat wil bereiken, vraagt dit enorm veel lichamelijke en mentale energie. Dat is enorm uitputtend en kan leiden tot depressie, angst- en paniekklachten.

Het perfecte slachtoffer voor een burn-out

Naast die prestatiedrang zijn perfectionisten ook nog eens echte piekeraars. Ze maken zich zorgen over kleine details die soms helemaal niets uitmaken, maar in hun ogen van levensbelang zijn. Bovendien zijn ze door die bewijsdrang afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Dat kan plezier in het werk soms doen verdwijnen onder allemaal twijfels en onzekerheid over de mening van anderen. Hun zelfwaardering hangt sterk samen met wat ze bereiken en met de reacties van anderen. Wanneer het niet gaat zoals gehoopt, kunnen minder goede reacties aanvoelen als falen. Dat kan hen slecht doen voelen. Wat hen daarnaast tot het perfecte slachtoffer voor een burn-out maakt, is dat ze voortdurend harder werken. Zo hopen ze beter te scoren dan de vorige keer, meer waardering te krijgen en meer zelfvoldoening uit hun werk te halen. Tot een punt dat niets nog genoeg is en ze geen energie meer terugkrijgen.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Al die kenmerken van perfectionisten maken hen tot perfecte slachtoffers voor een burn-out. Als je jezelf hierin herkent, zorg dan dat je op tijd op de rem gaat staan. Probeer af en toe de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Een keer een minder resultaat is niet het einde van de wereld en soms kan je niet àlles geven wat je in je hebt omdat je ook andere aspecten in je leven aandacht moet geven.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"