Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
overprikkeld

Overprikkeld? Deze 4 dingen helpen jou te kalmeren

Moet je soms na een drukke werkdag even wat bijkomen van alle drukte om je heen? Voel je jezelf soms overprikkeld? Dat kan mentaal en fysiek heel vermoeiend zijn en ervoor zorgen dat het aanvoelt alsof je jouw eigen grenzen overschrijdt. Deze vier kleine dingen helpen jou om te kalmeren. Probeer deze dingen voor de geest te halen op momenten waarop het nodig is.

Wat is overprikkeling?

hoogsensitiviteit positief Overprikkeling is een situatie die ontstaat wanneer er te veel informatie binnenkomt, in de vorm van prikkels. Die prikkels kunnen zowel extern als intern zijn. Een externe prikkel komt in de vorm van geluiden of geuren en interne prikkels komen in de vorm van gedachten en gevoelens. Je kan overprikkeld zijn eigenlijk een beetje vergelijken met te veel tabbladen hebben openstaan op je computer. Beide zaken zorgen voor dezelfde mentale overload. Waar klik je eerst op? Welke prikkel ga je eerst proberen te verwerken? Kort samengevat ontvangen je hersenen te veel prikkels om in één keer vlot te kunnen verwerken, wanneer je overprikkeld bent. Niet iedereen heeft hier last van. Voornamelijk hoogsensitieve personen lijken hier het meest mee te kampen. Zeker in een maatschappij waarin we altijd maar meer informatie binnenkrijgen, sneller moeten kunnen functioneren en waarin er eigenlijk bijna geen uit-knop bestaat. Op die manier wordt het allemaal snel gevoelsmatig te veel. Lees ook: Dit betekent hoogsensitiviteit voor de werking van je hersenen

Wat is hoogsensitiviteit?

hoogsensitief positief Een ander belangrijk begrip in de context van overprikkeling is hoogsensitiviteit. Mensen die hoogsensitief zijn, geraken doorgaans sneller overprikkeld dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Wat is hoogsensitiviteit eigenlijk? Eigenlijk is het een eigenschap. Hoogsensitief zijn betekent letterlijk dat je hooggevoelig bent en dat al je zintuigen prikkels intenser waarnemen dan 'normaal' is, voor zover daar een normale verhouding voor bestaat. Dit houdt in dat je ook sneller de gevoelens van andere mensen zelf voelt en dat je een heel groot inlevingsvermogen hebt. Dat zorgt ervoor dat je als hoogsensitief persoon eigenlijk nog eens meer prikkels ervaart dan de externe en interne: je ervaart ook externe prikkels in de vorm van emoties van anderen. Lees ook: Waarom hoogsensitiviteit positief kan zijn

1. Rustige ademhaling

overprikkeld Het eerste wat je moet doen wanneer er een golf van paniek over je lichaam heen valt? Rustig op je ademhaling letten. Wanneer je jezelf overprikkeld voelt en het allemaal even te veel is, gaat die blinde paniek je niet verder helpen, integendeel. Adem rustig in en uit en luister aandachtig naar je ademhaling, tot je voelt dat de paniek langzaamaan wegebt uit je lichaam. Pas wanneer je jezelf weer rustiger voelt, ga je over naar stap twee. Het is belangrijk om eerst gevoelsmatig het paniekerige gevoel aan te pakken, anders geraak je niet verder. Lees ook: Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval (en wat doe je ertegen)?

2. Focus je op één ding tegelijkertijd

overprikkeld In het geval van overprikkeling is multitasking alvast geen goed idee, dat weet je zelf ook. Meer nog: het is eigenlijk nooit een goed idee. Probeer te focussen op één ding tegelijkertijd en de gedachten over de andere zaken even uit te sluiten. De externe prikkels die je hier kunnen lastig vallen, kunnen nog wat roet in het eten strooien. Kan je jezelf niet afzonderen? Probeer dan écht op die ene taak te focussen en de omgeving even uit te blokken. Je kan ook oordopjes of je muziekoortje insteken, zodat je even in je eigen wereldje zit. Zet je smartphone in vliegtuigmodus, zodat ook daar geen extra geluidjes en meldingen je uit je concentratie halen. Focus on, world off.

3. Luister naar je lichaam

stresshormoon cortisol Ben je overprikkeld omdat je omgeving te veel van jou vraagt, of omdat jij te veel van jezelf vraagt? Als het antwoord op de vraag jouw omgeving is, is het hoog tijd om jezelf eens vragen te beginnen stellen. Is dit de job die je wil? Kan je zelf iets aan de situatie veranderen door andere keuzes te maken of niet? Als je regelmatig overprikkeld geraakt, betekent dit dat je niet in de omgeving zit waar je thuishoort. Is het antwoord daarentegen dat jij te veel van jezelf vraagt en daardoor minder goed alle prikkels verdraagt? Dan moet je eveneens keuzes beginnen maken, maar dan hoeven die niet per se een verandering van omgeving te betekenen. Vraag jezelf eens af wat je anders kan doen, hoe je de druk kan verlichten of hoe je op een andere manier met die prikkels kan omgaan. Lees ook: Eigen grenzen aangeven moeilijk? Zo word je er echt goed in

4. Neem tijd voor jezelf

overprikkeld Is er geen mogelijkheid om even aan de drukte van de dag te ontsnappen en moet je dus wel doorbijten ondanks dat je hoofd nog luider dan de prikkels 'nee' schreeuwt? Probeer dan uit te kijken naar een rustig avondje of een rustig moment in de dag waarvan je weet dat het eraan komt. Plan bewust een me-time momentje in, al betreft het maar een wandeling, wat sport of rustig in de zetel naar je favoriete serie kijken. Zolang jij er maar van kan ontladen en de prikkels van de dag kan doen verdwijnen uit je lichaam. Tijd nemen voor jezelf is dubbel zo belangrijk wanneer je overprikkeld bent. Lees ook: Dankzij deze 6 eenvoudige tips ga jij voor meer zelfliefde Pas deze vier puntjes toe wanneer je overprikkeld bent om mentaal en lichamelijk weer tot rust te komen. Wat helpt jou het best?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"