Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
weten wat je wil

Niet weten wat je wil hoeft niet altijd iets negatief te zijn

Al van kleins af aan wordt ons de vraag gesteld wat we willen worden 'later als we groot zijn'. Toch blijft het antwoord op die vraag soms lange tijd ‘dat weet ik niet’. Tot we echt moeten kiezen en dat antwoord ons en vooral anderen afschrikt. (Nog) niet weten wat je wil hoeft nochtans niet per se iets negatief te zijn.

Indicator voor succes

Weten wat we willen, lijkt voor velen een indicator voor succes te zijn. Alsof weten wat we willen een levensdoel op zich is. In realiteit zijn er echter veel mensen die even de tijd nodig hebben om uit te zoeken welke richting ze juist willen uitgaan. Jammer genoeg snapt niet iedereen dat die tijd nuttig is. Als je rustig alles wil uitzoeken, zal je omgeving vaak aan je mouw trekken om te vragen ‘of je het nu al weet’. Het lijkt wel alsof het voor anderen belangrijker is om te weten wat jij wil doen, dan voor jezelf. Nochtans is onmiddellijk weten wat we willen geen absolute voorwaarde voor succes. Er is uiteraard niets mis met al weten wat je wil en met ambitieus zijn. Het betekent daarentegen niet dat je niet ambitieus bent als je nog even moet nadenken over wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen.

Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

Druk van buitenaf

niet weten wat je wil Het probleem ligt vooral bij de grote druk op onze schouders afkomstig van de maatschappij en onze naaste omgeving. Vanaf dat je bent afgestudeerd, moet je een pad uitgestippeld hebben om dit vervolgens te gaan bewandelen. Dit pad kan je vanzelfsprekend zelf bepalen, maar liefst heb je elke stap wel uitgedacht voordat je jouw diploma daadwerkelijk in handen hebben. De druk van de maatschappij en de verwachtingen van de omgeving loeren steeds om de hoek, waardoor je jezelf al vlug slecht voelt als je het nog niet meteen weet. Toch zijn er evengoed mensen die op latere leeftijd plots beginnen te twijfelen aan de weg die ze hebben gekozen, en die eveneens ook willen nadenken over een nieuw pad. Ook zij krijgen met onbegrip te maken: want waarom wil je afwijken van het pad dat je hebt gekozen?

Vergelijken met anderen

niet weten wat je wil Daar komt nog bij dat het door de sociale media lijkt alsof iedereen weet waar hij mee bezig is. Update: dat is niet het geval. Iedereen doet maar wat. Je ziet de succesvolle momenten passeren op je feed, waardoor het lijkt alsof alles vanzelf gaat voor iedereen. Maar ook die oude klasgenoot die na amper drie maanden werken al een mooie promotie op zak heeft, kreeg dit niet zomaar in zijn schoot geworpen. Je ziet niet op die ene foto wat hij voor al dat harde werk heeft moeten opgeven en hoeveel moeite hij erin heeft gestoken. Heb je al vroeg gevonden wat je wil bereiken en wat je juist wil? Des te beter voor jou. Toch is het even oké als je dat nog niet weet. Het is een grote denkfout van de huidige maatschappij dat we altijd alles zo snel mogelijk willen. Resultaten moeten onmiddellijk zichtbaar zijn en moeite doen voor iets op lange termijn vinden velen een verspilling van tijd. Die mentaliteit moet veranderen.

Lees ook: Waarom je attitude bij succes belangrijker is dan intelligentie

Wie langer de tijd neemt om uit te zoeken wat hij wil, zit misschien minder snel vast en is misschien gelukkiger op lange termijn. Staar jezelf dus niet blind op anderen en hoe zij het aanpakken. Dat staat je eigen vooruitgang en persoonlijke ontwikkeling in de weg. Neem de tijd die je nodig hebt om een weg te kiezen waar je gelukkig van wordt. Niet weten wat je wil, brengt je uiteindelijk waar je moet belanden. Jij hebt de touwtjes in handen, niemand anders.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"