Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
magnesiumtekort

Magnesiumtekort herkennen? Dat doe je zo (en waarom dat enorm belangrijk is)

In het lijstje van mineralen die zeker niet mogen ontbreken, staat de magnesium er zeker tussen. Het is een mineraal dat bijdraagt aan vele lichamelijke processen, zoals elke vitamine of elk mineraal zijn eigen functie heeft. Omdat magnesium centraal staat in het lichamelijk functioneren, is het belangrijk om een magnesiumtekort tijdig te herkennen. Onwetendheid leidt tot ongemerkt last hebben van dit tekort, wat op lange termijn heel wat gezondheidsproblemen veroorzaakt. Hier vind je alvast alles wat je moet weten over magnesium.

Waarom hebben we magnesium nodig?

magnesiumtekort Je lichaam gebruikt magnesium voor de vorming en het behoud van stevig spier- en botweefsel. Daarnaast draagt het bij aan de overdracht van zenuwprikkels en aan spierontspanning. Via een normale overdracht van zenuwprikkels oefenen ze een kalmerende werking op het zenuwstelsel uit, terwijl ze de bloeddruk en de hartslag onder controle houden. Ook de spijsvertering profiteert mee van het mineraal en hormonen zoals serotonine en melatonine ook. Magnesium kan je bijgevolg heel gelukkig maken en gunt jou een heerlijk deugddoende nachtrust. Je begrijpt dus wel waarom het zo essentieel is om een magnesiumtekort tijdig te herkennen. Het mineraal is opneembaar uit voeding zoals groene en donkere groenten, cacao en zeewier. Je levensstijl heeft een grote impact op de magnesiumwaarden in je lichaam. Wie veel alcohol drinkt, er een ongezond eetpatroon op nahoudt, veel darmklachten heeft, of rondloopt met een vitamine D-tekort loopt meer risico op een magnesiumtekort. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is ongeveer 300mg. Wat supplementen betreft, mag je niet boven 250mg per dag gaan. Je moet dus minstens 50g magnesium opnemen uit voeding.

Lees ook: Dit is het verband tussen magnesium en gewichtsverlies

1. Verkrampte spieren

magnesiumtekort Magnesium draagt bij aan spierontspanning en aan de opbouw van stevig spier- en botweefsel. Bij een tekort aan het mineraal, ervaar je regelmatig spierkrampen die ervoor zorgen dat je armen en je benen stijf zijn of heel zwaar aanvoelen. Het kan zelfs zijn dat je niet heel beweegbaar bent. Hoe dat komt? Aangezien magnesium bijdraagt aan de normale overdracht van zenuwprikkels, stroomt er tijdens spierkrampen te weinig magnesium door het lichaam, waardoor het calciumgehalte in het bloed de bovenhand neemt. Dat kan ervoor zorgen dat je zenuwen overprikkeld geraken. Jawel, je leest het goed. Ook zenuwen kunnen overprikkeld zijn. In dit geval zijn magnesiumsupplementen zeker aan te raden. Lees ook: Deze ontspannende oplossing helpt tegen stramme spieren

2. Hogere hartslag

hartslag gezondheid Een tekort aan magnesium doet ook je kaliumwaarden dalen. Dat heeft een groot effect op de spiercellen van je hart. Ook deze spieren worden beïnvloed door magnesiumwaarden en bijgevolg ook door kaliumwaarden. Het kan zijn dat er niet het juiste aantal prikkels doorgegeven worden, waardoor het hartritme verstoord is en sneller of langzamer klopt dan gewoonlijk. Wanneer je het gevoel hebt dat je last hebt van hartkloppingen is het raadzaam meteen een huisarts te raadplegen. Je kan beter zeker zijn.

Lees ook: Wat verklapt je hartslag over jouw gezondheid?

3. Constipatie

constipatie voorkomen Van constipatie of verstopping is sprake wanneer je moeizamer naar toilet kan gaan of zelfs helemaal niet. De stoelgang blijft dan te lang in de dikke darm zitten, waardoor het steeds moeilijker wordt om naar het toilet te gaan. Last van constipatie kan een indicatie zijn dat je meer magnesium nodig hebt. Waarom? Omdat magnesium een laxerend effect heeft. Dat is meteen de reden dat de voedingssupplementen magnesium beperkt moeten worden tot 250mg per dag. Anders heb je een té laxerend effect. Denk verder aan vezelrijk eten om de constipatie verder tegen te gaan.

Lees ook: Constipatie voorkomen lukt je probleemloos dankzij deze 4 ultieme tips

4. Grieperig gevoel

magnesiumtekort Heb je minder honger, ben je misselijk, moet je overgeven, ben je vermoeid en voel je jezelf heel slap? Dan voelt het aan alsof je een griepje hebt, terwijl dat daarentegen evengoed op een magnesiumtekort kan wijzen. Denk dus niet te snel dat je een griepje hebt, want het kan ook op een mineralentekort wijzen. Het beste wat je kan doen, is bij je huisarts een bloedonderzoek laten afnemen, zodat je weet of al je vitaminen en waarden in orde zijn.

Lees ook: Is deze vitamine écht het wondermiddel tegen de griep?

5. Tintelende vingers en/of tenen

Magnesium is belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels doorheen je hele lichaam. Dat verklaart waarom een tekort eraan gevoelloosheid of tintelingen in je vingers of tenen veroorzaakt. Het lijkt een beetje alsof je vingers slapen. Je zenuwen hebben voldoende magnesium nodig om goed te kunnen functioneren.

6. Prikkelbaar

snel prikkelbaar Een groot nadeel van een magnesiumtekort? Veranderingen in je humeur en je persoonlijkheid. En meestal niet in de positieve zin van het woord. Lage magnesiumniveaus in het bloed verhogen zelfs het risico op een depressie. Voel je je mentaal wat verdoofd en ervaar je emoties minder heftig? Heb je meer last van angstgevoelens? Dan kan dit hieraan te wijten zijn. Zeker als er geen specifieke situaties in je leven zijn, waardoor de veranderingen anders te verklaren zijn.

Lees ook: Dit is waarom je zo snel prikkelbaar bent en dit kan je eraan doen

Zorg dus zeker dat je een magnesiumtekort tijdig herkent, zodat je geen last hebt van vervelende symptomen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"