Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
herstellen burn-out

Herstellen van een burn-out? Dat doe je dankzij deze 5 cruciale tips

Een burn-out is vandaag jammer genoeg een veel voorkomend verschijnsel. De combinatie van veel werkstress en veel persoonlijke (emotionele) stress kan bij sommigen ineens zo intens zijn, dat het genoeg is geweest en het lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft. De aansleep van een burn-out duurt meestal veel langer dan mensen zelf doorhebben. Het spreekt dan ook voor zich dat het herstel ervan heel wat tijd inneemt. En die tijd moet je ook zeker nemen. Dankzij deze 5 cruciale tips kan je herstellen van een burn-out.

Wat is een burn-out eigenlijk?

herstellen burn-out Een burn-out is veel meer dan 'een beetje stress' na een heel drukke periode waarin iemand iets te veel hooi op de vork genomen heeft. Wie een burn-out wil voorkomen, moet uiteraard eerst weten wat het juist inhoudt. Een burn-out betekent dat iemand helemaal geen energie meer heeft en nergens zin in heeft. Hiermee gepaard gaande symptomen zijn voornamelijk een gebrek aan energie en een voortdurend gevoel van extreme vermoeidheid. Je hebt geen zin meer om op te staan en de dagelijkse dingen die je anders doet te volbrengen. Er komt meestal ook een heel slechte nachtrust bij kijken door het vele piekeren over zaken zoals werk, thuissituatie, vrienden, enzovoort. Alles levert een enorm gevoel van stress op dat onoverkomelijk lijkt. Je bent overgevoelig voor alles in je omgeving en snel geïrriteerd om dingen waar je normaal niet eens aandacht aan zou geven.

Wat kan je er tegen doen?

Er is helaas geen magische oplossing om een burn-out te laten verdwijnen. Wel kan je het tijdig erkennen zodat je het probleem kan aanpakken. Aan jezelf toegeven dat je wel degelijk een burn-out hebt en het van de dokter aannemen wanneer hij die diagnose stelt, is al een eerste stap richting herstel. Laat de gevoelens doorkomen en probeer ze niet weg te stoppen, want dat zal het in dit geval alleen erger maken.

1. Zoek hulp

herstellen burn-out Het is zover, de dokter heeft bij jou een burn-out vastgesteld. Wat nu? Probeer het vooral niet helemaal zelf op te lossen, want de kans is groot dat je het alleen maar erger maakt. Je hebt jezelf in deze situatie gebracht, het is zeker een grote hulp om een frisse blik van iemand anders op de situatie erbij te halen. Dat zal jou meer perspectief geven en concrete hulp bieden om eruit te geraken. Zoek hulp bij bijvoorbeeld de huisarts zelf, een psycholoog of een coach die gespecialiseerd is in burn-outs.

2. Gun jezelf tijd

ziek na drukte Net zoals die burn-out er niet zomaar is gekomen, zal die jammer genoeg niet ineens verdwijnen. Rust goed uit en gun jezelf de tijd om te herstellen. Bijslapen en jezelf niet forceren is heel belangrijk. Je moet je lichaam rust gunnen en zelf opnieuw leren ontspannen. Het rustig aan doen betekent ook dat je die smartphone gerust wat meer links mag laten liggen, zodat de druk van voortdurend bereikbaar te zijn wat wegvalt.

3. Regelmaat

fouten maken Het is belangrijk om tijdens je herstelperiode een goede balans te vinden tussen rust en regelmaat. Door toch een vast ritme op te bouwen, weten je lichaam en je geest wat te verwachten. Zo kan je jezelf voorbereiden op de energie die je in activiteiten moet steken en zal je op langere termijn je natuurlijke balans weer terugvinden. Helemaal niks doen is niet de oplossing voor een burn-out, zo maak je het alleen erger. Probeer elke dag minstens één keer buiten te komen en elke week weer een nieuwe uitdaging voor jezelf te stellen. Af en toe onder de mensen zijn hoort er ook bij. Met vrienden en familie praten kan zelfs helpen.

4. Wat vind je oprecht leuk?

herstellen burn-out Een van de symptomen van een burn-out is dat je nergens zin in hebt. Zelfs de dingen die je ooit zo leuk vond, lijken plots alleen maar vermoeiend en een te grote inspanning. Wanneer dat het geval is, kan je jezelf afvragen wat je echt leuk vindt. Probeer dan geleidelijk aan die dingen mee in te plannen in je opgebouwde routine. Je zal merken dat je na verloop van tijd weer oprecht kan genieten van die activiteit en dat het je steeds minder energie kost, maar net meer energie oplevert.

5. Volg je intuïtie

Als je tot het punt van een burn-out bent gekomen, is de kans groot dat je lange tijd je eigen gevoel en je intuïtie hebt genegeerd. Gebruik de periode om te herstellen van je burn-out door hier weer meer naar te luisteren. Wat zegt je gevoel? Wat wil je écht in je leven? Luister naar je lichaam en je geest en je zal merken dat je jezelf na een bepaalde periode weer veel beter voelt. Hoe meer je lichaam en je geest op dezelfde golflengte zitten, hoe beter je jezelf zal voelen.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Volg deze vijf tips om succesvol te herstellen van een burn-out!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"