Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond snacken

Gezond snacken doe je zo: de 10 geboden

Snacken doen we allemaal, maar gezond snacken is nog een ander verhaal. Als je je tussendoortjes strategisch inzet, kunnen ze je helpen om je metabolisme te versnellen en eetbuien te vermijden. Houd daarom deze handige basisregels altijd bij de hand:

1. Onderdruk je honger niet

Of moeten we hier 'zin' schrijven? Als je plots heel veel trek krijgt in chocolade, onderdruk dan dit gevoel niet te lang. Voor je het weet, knak je en neem je ineens een heel groot stuk met veel suiker en lijnonvriendelijke toppings. Ga liever in een keer voor de dieetversie. Neem chocolade die zo rijk is aan cacao (99 %) dat zelfs een klein stukje lang meegaat en je verzadiging geeft.

2. De heilige Drievuldigheid

Na water bestaat ons lichaam voor het grootste deel uit eiwitten. Het heeft die ook dagelijks nodig uit onze voeding. Tijdens je dieet is het belangrijk dat je ze voldoende eet om niet te snel honger te krijgen. Koolhydraten heb je dan weer nodig voor een gezonde dosis energie, terwijl fruit en groenten zorgen voor vitamines en mineralen. Ideaal bevat je tussendoortje van alles wat: een volkoren crackertje met komkommer, tomaat en mager kalkoenbeleg bijvoorbeeld.

3. Altijd bij de hand

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je goede voornemens worden helemaal in de war gestuurd omdat je niet op tussendoortjes voorzien was. Je hebt je trein gemist of je moet onverwachts nog naar een feestje na het werk. Zorg voor een doosje met daarin al je benodigdheden voor een gezonde snack. Op die manier kan je zonder te verpinken aan elke ongezonde snackautomaat voorbijlopen.

4. Geniet!

Je hebt recht op je tussendoortje. In het begin van je dieet hou je er zelfs de klok bij om erop te wachten. Eens het zover is, geniet dan ook met volle teugen van jouw zorgvuldig voorbereide gezonde snack.

5. Drink er altijd (water) bij

Neem water bij je snack, of een gezonde mix als SkinnyLove, die zowel koud als warm heel lekker smaakt. Door te drinken zal je sneller een vol gevoel krijgen zonder extra calorieën op te stapelen.

6. Controleer je porties

Portiecontrole heeft alles te maken met bewust eten. Als je lichaam aangeeft dat het tijd is voor een tussendoortje, maak dan een (calorieverantwoorde) keuze en verlaat de keuken. Vermijd gedachteloos eten, smullen uit een verpakking of eten aan het aanrecht.

7. Onder de 200 calorieën

Als je je gezonde snacks voor je wil laten werken, mik dan op een calorie-inname die onder de 200 calorieën zit. Enkele voorbeeldjes? Een handjevol kasha met blauwe bessen of aardbeien, of toast met geitenkaas en een schijfje tomaat.

8. Voor en na het sporten

Dit is een belangrijke: vergeet je te eten, dan krijg je door de vetverbranding tijdens het sporten honger als een paard. Eet daarom ongeveer 30 minuten voor de start een uitgebalanceerd hapje. Ook na het sporten heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om spieren te herstellen en op te bouwen, én je energie terug op peil te brengen.

9. Vul hiaten aan

gezond snackenMisschien wist je het nog niet, maar snacks zijn perfect om tekorten uit je eetpatroon aan te vullen! Misschien heb je al dagen gezondigd en te snel ontbeten, met alleen wat crackers. Je kan het nog goedmaken! Eet rondom de klok van 11 een appel, selder of een andere hapklare groente of fruit.

 

 

10. Verban gezonde snacks nooit uit je dieet

Zolang je slimme keuzes maakt, kussen tussendoortjes van groot voordeel zijn tijdens je dieet. Gezond snacken kan er zelfs voor zorgen dat je zonder veel extra moeite een sneller metabolisme krijgt.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"