cheat day

Een cheat day: is het nu goed of slecht voor je dieet?

Je bent een hele week goed bezig met je dieet, dus besluit je om jezelf te belonen in het weekend. Belonen als in: jezelf helemaal laten gaan. Je bent goed bezig, dus kan het geen kwaad, toch? Maar is dat ook echt zo? Wij zochten uit of een cheat day nu goed of slecht is voor je dieet.

Levensstijl

Een cheat day inlassen tijdens een dieet is doorgaans het moment waar de meeste mensen naar uitkijken. We snappen helemaal dat je graag je tanden wil zetten in die lekkere hamburger of die vettige frietjes van de frituur, maar toch moet je oppassen dat je niet je hele vooruitgang hierdoor belemmert.

cheat day

De grootste fout die je kan maken bij het omgooien van je leven is denken dat je gezonde lifestyle maar tijdelijk is. Jezelf bewust voorhouden dat je op dieet bent, maakt het veel moeilijker om het gezond eten vol te houden. Je wil niet dat de resultaten die je bereikt slechts tijdelijk zijn en dat je over een maand weer gewoon van nul moet starten.

Een natuurlijk hulpmiddel om de overgang naar een gezondere levensstijl te vergemakkelijken is SkinnyLove. Het verandert je smaakpapillen waardoor je na verloop van tijd naar minder zoet en zout eten verlangt. Bovendien ondersteunt het een gezond lichaam doordat het extract rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.

Gezond omgaan met eten

Les nummer een: wil je iets veranderen aan hoe je jezelf voelt of hoe je eruit ziet, kies dan voor blijvende veranderingen. Dat betekent ook op een gezonde manier omgaan met voeding. Veel mensen vallen vaak ten prooi aan emotioneel eten. Wanneer ze zich slecht voelen, grijpen ze vlug naar hun favoriete ongezonde eten voor wat comfort.

zin in snacks

Dat is echter geen gezonde manier om met eten om te gaan. Eten is geen comfort wanneer jij verdriet hebt of een beloning omdat je een hele week lang gezond hebt gegeten. Eten is brandstof voor je lichaam. Niet meer, niet minder. Dat betekent natuurlijk niet dat je er niet van mag genieten. Hou gewoon in je achterhoofd dat je voeding kiest in functie van je lichaam.

Lees ookZin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten

To cheat day or not to cheat day?

Wat dat inhoudt voor een cheat day? Eerst en vooral: weg met dat woord. Er hangt een te negatieve connotatie aan vast. Je vertelt jezelf dat je aan het cheaten bent, waardoor de kans groot is dat je jezelf schuldig voelt na de maaltijd. Ongeacht hoe lekker die ook was. De dag erna ben je weer vastberaden om het goed aan te pakken, omdat je zogezegd iets goed te maken hebt. Maar… dat heb je niet.

cheat day

Door jezelf eten te verbieden dat je heel graag lust, ga je het alleen maar liever willen. Je kan beter zogenaamde ‘slechte’ voeding implementeren in je dieet, in plaats van het volledig te schrappen. Dat werkt niet op lange termijn. Iets verbieden heeft het tegenovergestelde effect. Je gaat verlangen naar dat eten en eens je eraan toegeeft, is het veel moeilijker om jezelf in te houden. Daardoor ga je veel meer eten dan je lichaam nodig heeft.

Verdict

Conclusie: heb je op woensdagavond zin in een bord spaghetti, maar is het nog geen tijd voor cheat day? Eet dan dat bord spaghetti. Anders ga je er alleen maar meer naar verlangen doorheen de week om uiteindelijk véél meer spaghetti te eten dan je eigenlijk van plan was. Liever een keer goed genieten en zo die gezonde levensstijl op het juiste spoor houden, dan jezelf dingen ontzeggen om vervolgens volledig te ontsporen.

Lees ookWaarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Zeg dus nee tegen een cheat day, maar ja tegen je favoriete maaltijd op momenten dat je daar zin in hebt. Genieten met mate is de boodschap.

ONZE EIGEN WINKELS

100% TEVREDENHEID