Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ziek na drukte

Dit is waarom je altijd ziek wordt na een periode vol drukte

Je hebt een drukke job, een volgepland sociaal leven en je hebt dringend nood aan vakantie. Wanneer het dan eindelijk tijd is om de batterijen op te laden, ben je plots ziek. Is het toeval dat je lichaam na die intense periode dat signaal uitzendt? Zeker niet. Je bent niet de enige die ziek wordt na een periode vol drukte. Dit zogenaamde let-down effect komt bij veel mensen voor.

Vecht- of vluchtreactie

ziek na drukte Het is lang geweten dat stress een grote impact heeft op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Na een periode vol drukte, waarin je lichaam maximale stress en adrenaline ervaart, is het normaal dat je lichaam even stoom moet afblazen en vatbaarder is voor ziektes. Dat is een overblijfsel dat we te danken hebben aan onze voorouders. Vroeger moesten zij in levensbedreigende situaties vechten of vluchten om te overleven. Ondertussen maakte het lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan, zodat het immuunsysteem een versnelling hoger kon schakelen en het lichaam sterker was om zichzelf te verdedigen. Hierdoor vonden er meer bacteriën hun weg in het lichaam, waardoor er meer kans op ziekte was eens de cortisol- en adrenalineproductie weer normaliseerde.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval (en wat doe je ertegen)?

Blijven doorgaan

ziek na drukte Dat is de biologische reden waarom symptomen van ziekte plots opkomen wanneer een 'drukke' situatie voorbij is. Ook vandaag merken we dat nog. Tijdens een periode van acute stress komen er stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrij die het lichaam eigenlijk voorbereiden om op lange termijn even alles te geven zodat je probleemloos bepaalde deadlines kan halen. Wanneer we onder veel druk staan, blijven we doorgaan tot het bittere einde. Net door die toegenomen hoeveelheid cortisol en adrenaline verdwijnt de perceptie van pijn of lichamelijk ongemak eerder naar de achtergrond. Dat is een hulp op het moment dat je moet doorwerken om alles gedaan te krijgen, omdat je zo niet gehinderd wordt door bedreigingen zoals ziek zijn. De moderne versie van een vecht- of vluchtreactie zeg maar.

Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

Een balans is alles

ziek na drukte Ook emotionele stress verdwijnt tijdens een drukke periode regelmatig naar de achtergrond, maar eens de deadlines gehaald zijn en de vakantie begint, is de impact op het lichaam daarvan dubbel zo groot. Daarom is het belangrijk om ook tijdens drukke periodes jezelf niet te forceren en tijd te maken voor ontspannende momenten, voldoende sport en een goede nachtrust. Gezonde voeding helpt je eveneens om de lichamelijke neveneffecten van stress te neutraliseren. Wie erin slaagt een mooie balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, zelfs in hele drukke periodes, zal meer van zijn vakantie kunnen genieten zonder dat hij op het strand ligt te snotteren of de hele dag moet spenderen aan slapen.

Lees ook: Wat is het verband tussen slaap en succes?

Wist jij dat dit de reden was waarom we vaak ziek worden na een periode vol drukte? Vanaf nu trap jij niet meer in deze val!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"