Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
iemand leuk vinden

Dit gebeurt er in ons brein wanneer we iemand leuk vinden

Aantrekkingskracht: het lijkt iets onverklaarbaar. Soms begrijpen we zelf niet waarom we de ene persoon wel leuk en aantrekkelijk vinden, terwijl we van de andere persoon het liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Daar komt nog bij dat je soms vanaf de eerste minuut dat je iemand leert kennen die persoon al leuk vindt. Hoe werkt die aantrekkingskracht nu eigenlijk? Dit gebeurt er in ons brein wanneer we iemand leuk vinden.

Neuronen

We twijfelen wel eens of we bepaalde beslissingen met ons hoofd of met ons hart maken. De waarheid moet gezegd worden: eigenlijk maken we alle keuzes met ons hoofd. Of we iemand leuk vinden of niet, wordt bijvoorbeeld bepaald door ons brein en de reactie van onze neuronen op bepaalde signalen en prikkels die we opvangen. Ook al voelt het dus alsof je hart sneller begint te slaan wanneer je iemand ziet, eigenlijk is het jouw brein dat echt op hol slaat bij de aanblik van die ene persoon.

Sociale beloning

Wanneer we iemand leuk vinden, wordt het beloningssysteem in ons brein geactiveerd. Het is een beetje vergelijkbaar met wanneer je iets leuks aan het doen bent, waardoor het gelukshormoon dopamine vrijkomt als beloning of reactie op wat je aan het doen bent. Hetzelfde geldt voor personen, maar op een andere manier. Als je jezelf aangetrokken voelt tot iemand, worden de gevoelens van sociale beloning en de productie van dopamine blijkbaar groter. Dat speelt zich allemaal af in ons brein. In geval van sociale beloning lichten de ventromediale prefontale cortex en het corpus striatum op. Het eerste stukje van onze hersenen reguleert onze emoties, waar het corpus striatum instaat voor de motorische activiteit. Beide hersengedeelten worden actiever wanneer we iemand leuk vinden. Dat is logisch verklaarbaar, aangezien de emoties actief worden wanneer onze motorische activiteit nadenkt over het feit of iemand geschikt is voor ons als partner of niet. Dat is de emotionele reactie in vorm van gevoelens die je daarop vertoont. Aantrekkingskracht is een combinatie van deze twee delen.

Is het wederzijds?

We weten natuurlijk allemaal dat een relatie twee personen nodig heeft. In het brein van de andere partij vinden exact dezelfde mentale processen plaats. Dat is belangrijk, omdat of de gevoelens wederzijds zijn of niet meespeelt in de mate waarin je sociale beloning ervaart. Wanneer je weet dat jouw crush jou ook leuk vindt, dan worden het gevoel van beloning en de productie van dopamine groter en de gevoelens intenser. Het is op die manier een beetje een soort feedback die je brein geeft en terugkrijgt: hoe leuker je iemand vindt en hoe leuker die persoon jou vindt, hoe leuker je de andere weer gaat vinden en ga zo maar door. De mate waarin je iemand leuk vindt, of dat nu gaat over vriendschap of echte liefde, is dus essentieel om een goede relatie op te bouwen. Natuurlijk betekent het niet dat wanneer de gevoelens en de interesse niet wederzijds zijn, dat je gevoelens ineens gaan verdwijnen. Simpelweg door het feit dat de feedback die je krijgt niet positief is, gaan je gevoelens niet meer sterker worden, maar gaan ze na een tijd verdwijnen. Onthoud dus vanaf nu dat niet jij, maar eigenlijk je brein bepaalt wie je leuk vindt.

Lees ook: Dankzij deze signalen weet je dat je relatie gaat blijven duren

Ze zeggen wel eens dat liefde iets magisch is, maar eigenlijk is het allemaal heel rationeel. Wist jij dat iemand leuk vinden zo in zijn werk ging?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"