Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zwarte rijst gezond

Deze eetlustremmer is jouw alternatief voor pasta

Zwarte rijst is eigenlijk witte rijst waar het vliesje nog aan zit, en precies dat omhulsel maakt de rijst zo gezond. Niet dat we (boekweit)pasta niet lekker vinden, maar soms willen we wel 's wat anders. Welkom zwarte rijst! In het oude China was deze donkere variant zo gegeerd dat het gewone volk er geen recht op had. Alleen de opperheerser at het. Daarom hoor je ook wel eens de naam 'verboden' of keizerlijke rijst. 3 redenen waarom ook jij er mee zou moeten koken:

1. Zwarte rijst van de antioxidanten

Deze donkere rijst is nog voedzamer dan bruine rijst, dankzij een uitzonderlijk pakketje voedingskwaliteiten: naast een gezonde dosis vitamine B en E is deze slimme koolhydraat rijk aan ijzer, magnesium en calcium. Om nog maar te zwijgen van zijn anthocyanen; een soort antioxidanten die echte krachtpatsers zijn voor de gezondheid. Ze beschermen onder meer het hart en de bloedvaten, maar ook het zicht en ze vormen een schild tegen veroudering.

2. Fantastisch voor de lijn

Zwarte rijst zit boordevol vezels en heeft een lage glycemische index. Vertaling? Hij bevat heel weinig natuurlijke suikers en je krijgt er snel een verzadigd gevoel van. Deze hongerstiller kan je perfect toevoegen aan een vitaminerijk slaatje.

3. Veelzijdig en verfijnd

zwarte rijst gezondZwarte rijst smaakt iets zoeter dan witte of volkorenrijst. Het heeft een verfijnd nootachtige smaak en het kleurt alles wat je er samen mee kookt paars. Dat is natuurlijk een leuk effect om mee te spelen. Een paddenstoelenrisotto met deze rijst ziet er heel bijzonder uit, maar ook een schotel met prinsessenboontjes en kip wordt er door opgevrolijkt. Met Nori zeewier creëer je een nachtzwarte symfonie, en met groene olijfjes, garnalen en een vleugje kurkuma weer een heel andere, gezonde smaaksensatie. Heb je in een delicatessenzaak een donkere paella gespot? Die is waarschijnlijk niet gemaakt met zwarte rijst, maar met reguliere rijst. In Spanje en Italië kleurt men soms rijst met inktvisinkt. Is deze rijst moeilijk te vinden in jouw (bio)winkel? Probeer dan eens een lichte cracker uit die makkelijk door iedereen verdragen wordt. Hij wordt namelijk gemaakt uit 99.5 % zwarte rijstmeel en een snuifje zeezout, zonder toevoeging van melk, eieren of gist. Door de donkere kleur kan je heerlijk experimenteren met contrasterende kleurtjes. Een donkerpaarse toast met geitenkaas en wat sprietjes peterselie oogt erg mooi als aperitiefje.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"