Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
buikgriep

Hoe komt het dat buikgriep besmettelijk is?

Wie dacht na de winter van het risico op griep vanaf te zijn, moeten we helaas teleurstellen. Ook in de zomer heb je kans om ziek te worden en het griepvirus op te pikken. Vooral buikgriep is nog heel aanwezig in de zomer. En dit is jammer genoeg zelfs besmettelijk. Hoe komt het eigenlijk dat buikgriep besmettelijk is? Dit is de oorzaak.

Norovirus

ziek na drukte Er zijn leukere manieren om je dagen te spenderen dan heel de tijd over en weer lopen tussen je bed en het toilet. Als je jezelf in deze situatie herkent, dan is de kans groot dat je last hebt van buikgriep. Deze vorm van griep is heel slopend voor je lichaam, omdat je bijna niets van voeding binnenhoudt, moeilijk slaapt en daardoor futloos bent. In de meeste gevallen wordt buikgriep veroorzaakt door het zogenaamde norovirus. Er bestaan verschillende types van het virus, die allemaal even besmettelijk zijn. Ondanks het feit dat iedereen denk dat het norovirus zijn slachtoffers grotendeels in de winter maakt, is niemand er in de zomer immuun voor. Daarom komen er jammer genoeg evenveel zomergriepjes voor.

Symptomen

menstruatie Meer dan de helft van de mensen die in aanraking komen met het norovirus krijgt buikgriep. Ongeveer twee dagen na de infectie beginnen de symptomen op te komen. Dit zijn voornamelijk misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en overgeven. De meeste mensen hebben gemiddeld zo'n drie tot vier dagen tijd last van deze symptomen voor ze zich wat beter voelen. Lees ook: Dit is een snelle oplossing om van buikgriep af te geraken

Besmettelijk

handen wassen En dan nog het ergste nieuws: het is besmettelijk. Toch is er ook goed nieuws, je kan ervoor zorgen dat je huisgenoten ontsnappen aan het norovirus door na elk toiletbezoek alles grondig schoon te maken. Het is hierbij aangeraden om een desinfecterend schoonmaakmiddel te gebruiken, om elk spoortje zorgvuldig uit te wissen. Ook je handen eens extra goed wassen kan helpen. Al begrijpen we maar al te goed dat dit allemaal een grote opgave is wanneer je jezelf zo ellendig voelt. Wil je écht helemaal zeker zijn? Ontsmet dan ook telkens de deurklinken, lichtschakelaars en andere huishoudelijke elementen die je hebt aangeraakt als je van het toilet komt. Waarom dit een goede manier is om te voorkomen dat het virus zich verspreidt? Omdat het virus zich verstopt in de ontlasting of het braaksel. Wanneer iemand na jou naar het toilet gaat, terwijl jij alleen maar hebt doorgespoeld, is de kans dan ook groot dat die persoon besmet wordt. Bovendien verzamelen er zich na een toiletbezoek meer bacteriën op je handen dan je wil weten, waardoor je deze onbewust overal in huis meedraagt, wat het risico op besmetting van anderen vergroot.

Lees ook: Hoelang moet je je handen wassen om bacteriën weg te krijgen? Dat is dus de reden waarom buikgriep besmettelijk is. Vanaf nu weet jij hoe je jouw huisgenoten van de ziekte kan besparen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"