Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
blaren

Blaren zijn verleden tijd dankzij deze handige trucjes

Ah, de zomer. Het moment waarop we eindelijk onze prachtige sandalen en andere zomerschoenen weer tevoorschijn kunnen halen. We willen dan ook dat onze voeten er tijdens de zomermaanden op hun best uitzien. Jammer genoeg verpesten heel wat blaren of blijnen onze prachtige pedicure en maken ze het stappen in onze favoriete zomerschoenen toch ook iets pijnlijker dan gehoopt. Dankzij deze handige trucjes tegen blaren ben jij ze te slim af.

Hoe ontstaan blaren?

Een blaar is eigenlijk een soort holte in je huid die gevuld is met vocht. Ze ontstaan voornamelijk op de voeten en af en toe ook op de handen. Het vocht hoopt zich op in de bovenste laag van de huid en ziet eruit als een vochtblaasje met een rode of doorzichtige kleur. Deze vochtophoping ontstaat door de wrijving tussen je voeten en de schoenen die je draagt. Factoren zoals warmte vergroten de kans op blaren, daarom hebben de meeste mensen hier voornamelijk last van tijdens de zomermaanden. Eigenlijk zijn blaren een bescherming voor de wond die is ontstaan door die wrijving, al is het toch maar een pijnlijke bescherming als je het ons vraagt. Andere mogelijke oorzaken zijn verbranding, een insectenbeet of allergische reacties, al komt de eerste oorzaak het meeste voor op de voeten. Je kan ze makkelijk voorkomen door passende schoenen en passende sokken te dragen. Loop ook niet meteen kilometerslange wandeltochten met nieuwe schoenen, maar laat je voeten even wennen aan het nieuwe schoeisel. Toch last van blaren? Dan krijg je ze zo weg.

1. Prik kleine blaren niet door

Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die pijn af en wil je terug in je mooiste zomerschoenen rondlopen. De verleiding om de blaar open te prikken is ondanks de pijn die daarbij komt kijken soms heel groot, want zo gaat de blaar sneller weg, toch? Fout! Je kan de blaar het best laten zitten, zodat het vocht vanzelf verdwijnt. Wanneer je de blaar openprikt, loop je meer risico op een bacteriële infectie wat het genezingsproces nog extra vertraagt.

2. Prik grote blaren wel door

blaren Extreem grote blaren die een groot deel van de voet innemen, zijn een uitzondering wat deze tip betreft. Deze prik je beter open om te voorkomen dat ze openscheuren. Hier moet je wel heel zorgvuldig te werk gaan.
  • Zuiver de huid met de blaar grondig met water.
  • Prik de blaar aan beide uiteinden door met een steriele naald, maar trek de huid er zeker niet af.
  • Druk het vocht in het midden van de blaar weg en dep zachtjes het wegvloeiende vocht weg.
  • Ontsmet de blaar grondig.
  • Bedek de wonde met een pleister om bacteriële infecties te vermijden.

3. Bedek de wonde

Wanneer je wacht tot een kleine blaar vanzelf opengaat, is het belangrijk om deze af te dekken met een pleister of een verband. Ontsmet en reinig de wond regelmatig en doe er een los verband over, om de blaar van eventuele extra bacteriën te beschermen. Normaal gezien verdwijnt een blaar na enkele dagen al uit zichzelf. In tussentijd draag je beter schoenen die niet te veel druk op de blaar zetten, zodat deze niet erger en pijnlijker kan worden.

Lees ook: Opgezwollen voeten bij warm weer voorkom je zo

Dankzij deze trucjes zijn blaren verleden tijd!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"