Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uien snijden

Aha! Uien snijden zonder te huilen lukt je zo

Als de gezonde smaakmaker die hij is, zien we de ui maar al te graag passeren in onze gerechtjes. Het enige nadeel? Dat je staat te huilen wanneer je boven de snijplank de ui onder handen neemt. Niet ideaal als je die ajuin elke dag als smaakmaker gebruikt. Gelukkig zijn er heel wat trucjes om die waterlanders te vermijden. Uien snijden zonder te huilen? Dat lukt je zo.

Meer over de ajuin

ajuin goed voor lichaam De uien behoren tot dezelfde familie van knoflook, bieslook en prei. Dat merk je ongetwijfeld aan het smaakpatroon van deze groenten. Het opzicht waarin de ajuin het zeker wint van de knoflook? De ui laat een iets minder onaangename geur achter na het eten. 3000 jaar geleden vond je de ajuin al in China en ondertussen vond de groente zijn weg vlotjes naar ons land, waardoor we met zijn allen genieten van zijn gezondheidsvoordelen.

Waarom moet je huilen als je uien snijdt?

uien snijden Uien snijden gaat meestal gepaard met prikkende en tranende ogen, wat het niet het meest leuke moment tijdens het koken maakt. Maar hoe komt dat nu eigenlijk, die tranende ogen? Nee, je gevoelens van die dag hebben er écht niets mee maken. De schuld ligt volledig bij de uien zelf. In de cellen van uien vind je het enzym allinase en een zwavelhoudende component terug. Wanneer je de uien begint te snijden, maak je die cellen kapot. Daar komt lucht bij kijken, waardoor de allinase reageert met de zwavelhoudende component. Vervolgens ontstaat er een zuur, wat door nog een ander enzym omgezet wordt in een gas. Dit gas zorgt voor zwavelzuurverbindingen in combinatie met oogvocht. Die verbindingen zijn dus de grote schuldige: zij laten de tranen stromen.

Hoe kan je uien snijden zonder te huilen?

Er zijn heel wat tips die je kan proberen om uien te snijden zonder dat de tranen over je wangen lopen.
  1. Gebruik een heel scherp mes en bij voorkeur een mes zonder kartels. Daardoor ga je de gasvorming beperken en dus ook de tranen.
  2. Pel de uien eerst en laat de rest vervolgens weken in water. Zo spoel je een groot deel van dat zwavelzuur al weg en gaat het gas interageren met het water in plaats van met jouw oogvocht. Daardoor maakt het zelfs geen kans om jou tot tranen te verleiden.
  3. Leg de uien een paar uur in de koelkast of enkele minuten in de vriezer, alvorens je deze gaat snijden. Op die manier maak je het enzym minder actief en ga je minder hard tranen.
  4. Als je een veiligheidsbril opzet, komt het gas zeker niet in de buurt van je ogen. Oké, toegegeven, deze maatregel is misschien wat extreem, maar het is wél een heel effectieve.
  5. Wrijf nooit in je ogen terwijl je uien aan het snijden bent, op die manier breng je het rechtstreeks in contact met je ogen. Naast veel tranen, krijg je dan ook meteen geïrriteerde en rode ogen.
Uien snijden zonder huilen, kan dus wel degelijk. Wij zijn alvast benieuwd welke tip jij uitprobeert de volgende keer dat je de uien snijdt!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"