Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
smartphone wegleggen

Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

Alsof het risico op lichamelijke ziektes nog niet voldoende was, lopen we daarnaast steeds meer risico op digitale ziektes. Denk aan: hyperconnectiviteit, smartphoneverslaving of mateloos-die-meldingen-checken-itis. We zijn altijd online en beschikbaar, of denken altijd aan het online en beschikbaar zijn. Hierdoor gaan we onbewuster door het leven dan vroeger. Klaar voor een detox? Afkicken van je smartphone doe je zo.

Al die ping-berichtjes en meldingen leiden ons voortdurend af, waardoor we ons op alle vlakken moeilijker kunnen concentreren. De vraag is: zijn die apps al jouw aandacht echt waard? Denk aan hoeveel tijd je hebt voor zoveel leuke en belangrijke andere dingen als je niet voortdurend dwangmatig elke sociale media applicatie checkt. We kunnen verklappen dat er plots enorm veel tijd vrijkomt. Afkicken van je smartphone is geen sinecure, maar dankzij deze tips zet jij succesvol door.

1. Zet je notificaties af

afkicken van je smartphone De meest simpele tip die je maar kan vinden: zet je meldingen af. Zet alle meldingen van alle apps uit, ook je mails. Elke keer als je jouw scherm ziet oplichten, werp je een blik op je telefoon. Dat onderbreekt jouw workflow of iets anders waar je mee bezig was. Wees bewust aanwezig in het moment zelf. Die meldingen? Die wachten rustig op jou tot wanneer je daar tijd voor hebt. Je werk niet.

2.Werk met een tijdslimiet

Het klinkt misschien net als toen je vroeger gedurende een beperkte tijd televisie mocht kijken als kind, maar het is wel effectief. Spreek met jezelf een tijdstip af tot wanneer je op je smartphone mag kijken, of hoeveel tijd per dag je wil besteden hieraan. Je kan hier zelfs handige apps voor downloaden die jouw gebruik kunnen monitoren.

3. Wees eerlijk tegenover jezelf

afkicken van je smartphone Wie zijn smartphonegebruik probeert te minderen, gaat gegarandeerd eerst een paar keer de mist in voor je de klik maakt. Het gaat hier om een echte verslaving, waarbij je dwangmatig voortdurend alles wil checken. Een gedragsverandering is hier noodzakelijk en dat gaat niet van de ene op de andere seconde. Overloop per dag of per week eens in je hoofd hoe het is gegaan, maar wees eerlijk tegen jezelf. Als je doet alsof het perfect ging, terwijl je eigenlijk toch nog 10x op een uur tijd je smartphone vastpakte, zal je geen vooruitgang merken.

4. Geen smartphone in de slaapkamer

slaapgewoontes persoonlijkheid Een old school wekker werkt echt evengoed als het alarm op je smartphone. Misschien even wennen in het begin, maar 's ochtends ontwaken zal veel rustgevender zijn wanneer je niet meteen je meldingen op je scherm ziet passeren of geconfronteerd wordt met het licht van je smartphone. Ook 's avonds zal je beter in slaap vallen, wanneer je die eerste 30 minuten in bed niet nog door je feed aan het scrollen bent.

5. Leg hem weg

Wanneer je op het werk bent, een afspraak hebt met een vriendin of een serie aan het kijken bent, leg je smartphone dan gewoon even weg. Op die manier ben je bewust aanwezig in het moment zelf en ben je bezig met wat op dat moment echt belangrijk is. Geen onnodige afleiding of automatisch grijpen naar dat elektronische schermpje!

Lees ook: Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen

Je gaat nooit spijt hebben van het feit dat je jouw smartphone aan de kant hebt gelegd. Integendeel. Na een tijdje ga je jezelf afvragen wat je er ook weer zo geweldig aan vond. En je zal versteld staan dat de wereld niét vergaat wanneer je die meldingen pas 3 uur later bekijkt. Afkicken van je smartphone brengt alleen maar voordelen met zich mee.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"