Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voorwerpen bacteriën

6 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je WC-bril

We hebben het allemaal al eens gehoord, maar we blijven het doen. Lunchen aan je bureau of tijdens het aperitieven je smartphone checken. Wist je dat dat net zo vies is als je boterhammen op de zitting van het toilet leggen?

En zelfs al laten we de technologie even terzijde, vind je nog overal microben. Ook deze 6 dagdagelijkse voorwerpen bevatten meer bacteriën dan de WC-bril:

1. Winkelkarretje

... en bij uitbreiding: liftknopjes,(rol)trapleuningen, automaten, parkeermeters, ... Het is niet de bedoeling dat je na het lezen van dit artikel smetvrees krijgt, maar eenmaal buitenshuis zit het vuil... zowat overal. Je hebt immers geen controle over wie er net voor jou het winkelkarretje of benzinepomp in handen heeft gehad. Kom tijdens het winkelen niet te vaak aan je gezicht, of ontsmet je handen.

2. Haardroger

voorwerpen bacteriën
Binnenshuis kan je poetsen wat je wil: alle bacteriën krijg je niet weg. Vooral de badkamer is door de combinatie van warmte en vocht een plek waar microben zich thuis voelen. De warme lucht van de haardroger is het perfecte transportmiddel voor bacteriën en virussen in de buurt.

3. Tandenborstel

Het is een beetje vreemd dat een voorwerp waarmee je schoonmaakt, ook zo vol bacteriën kan zitten. Toch is het zo. De bacteriën die je er achterlaat, gedijen zeer goed in een warme en vochtige omgeving en vermenigvuldigen zich. Daarom is het belangrijk dat je je tandenborstel regelmatig vervangt, hem goed droogwrijft met een nette (papieren) doek na elk gebruik en dat je hem niet in de buurt van het toilet neerplant!

4. Beddengoed

voorwerpen bacteriën
In je vakantiehotel verwacht je niet voor niets krakend vers en schoon beddengoed. Je mag er niet aan denken dat je haren of huidschilfers van een ander zou vinden. Thuis komen deze schilfertjes en haren van je huisgenoten, maar dat maakt je beddengoed er niet schoner op. Daarom is het belangrijk dat je je lakens heel regelmatig verschoont. Reinig ook af en toe je matras!

5. Kledij

Ben jij ook een sloddervos, die na de douche je sokken en broek op de badkamervloer laat slingeren? Niet doen! Zoals gezegd zorgt de warmte op de badkamervloer voor extra bacteriën. Ook handdoeken vervang je uiteraard regelmatig (zeker als er een vochtig luchtje aan zit).

6. Keukensponsje

Het sponsje waarmee je het aanrecht reinigt en de afwas doet? Daar worden microben erg blij van. Ze smullen van de etensresten en het vuil dat zich in het sponsje vastkoekt. Onderschat de zogenaamde schotelvod zeker niet: soms broeien er miljoenen bacteriën op 1 vierkante centimeter! Ook hier is weggooien (nog voor het sponsje onfris ruikt) de boodschap. Moeten we nu (nog) vaker gaan poetsen? Nee, niet noodzakelijk. Het is vooral van belang dat je zélf de bacteriën niet verder verspreidt. Onbewust zitten we namelijk de hele dag met (vuile) vingers in ons haar, aan ons gezicht, ... Was dus je handen regelmatiger en grondiger. Dat maakt ook je weerstand sterker, waardoor je minder snel ziek wordt. Heb je ondanks je voorzorgen een koortsblaasje of ben je snipverkouden? Gember helpt je weerstand snel weer op te krikken.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"