Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gratis slanker

3 negatieve emoties waar je een positieve draai aan kan geven (en dat is gezond!)

In ons wijde spectrum van emoties is er geen zo negatief, dat je er niet een positieve draai aan kan geven. En niet alleen zodat je voor anderen geen gezichtsverlies lijdt, maar vooral voor je eigen gezondheid.

Lees snel mee hoe je met een beetje oefening zelfs de lastigste gevoelens kan ombuigen:

1. Schuldgevoel

positieve emoties

Schuld zit erg ingebakken in onze maatschappij, en is daarom een veel voorkomende klacht. Schuldgevoelens vinden hun oorsprong in de nijpende gedachte dat we a) voor anderen moeten zorgen en b) niet(nooit?) genoeg doen om mooie dingen te verdienen. Geluk, of zorgeloosheid, bijvoorbeeld. Maar elkaar constant helpen is niet van deze wereld. Dat onbestemde 'verantwoordelijke' gevoel hoeft dus ook niet op jouw schouders te rusten. Ook voor jezelf moet je wat meer empathie kunnen opbrengen. Een voorbeeld? Als je aan het vermageren bent, zijn eetbuien soms onvermijdelijk. Je kan je dan slecht gaan voelen, maar dat brengt alleen maar een hoop onproductieve stress met zich mee. Of je kan eens wat minder streng zijn voor jezelf, en die 'uitschuiver' gewoon klasseren als een onderdeel van een proces. Iets waar je uit kan leren (bijvoorbeeld toch maar geen maaltijden overslaan?) Wat je vermageringskuur betreft, is er geen overtuiging zo belangrijk dan: doorgaan. Water drinken doe je toch, dus kan je het jezelf makkelijker maken door je H2O te boosten met SkinnyLove, dat rijk is aan vezels en vitamines. In combinatie met een gezond eetpatroon slank je zo geleidelijk, maar gestaag af.

2. Woede

Ben je ziedend op je tienerzoon omdat hij jouw woorden aan zijn laars lapt? Of op je man, je collega, je beste vriendin? Heeft iemand je onrechtvaardig behandeld? Als het antwoord op één of meer van deze vragen positief is, heb je er waarschijnlijk alle reden toe om nijdig te zijn. Woede is één van de meest energievretende emoties, die niet zomaar verdwijnt. Het is niet verkeerd om op deze momenten af te reageren in het park of de sportzaal. Pijnlijke kniegewrichten? Zet ook je armen eens aan het werk aan de roeimachine. Een hekel aan lopen? Omdat we gewichtloos zijn in water, is baantjes trekken erg effectief. Door de veranderde, onalledaagse omgeving is je lichaam al afgeleid, nog voor je aan het sporten begint. Je boze gevoel zal misschien niet helemaal verdwijnen, maar toch meer naar de achtergrond verschuiven. En dat is op zich al productief: door afstand te scheppen kan je veel beter reageren op de situatie. Misschien kan je beter definiëren wat je onrechtvaardig vindt, of welke verandering je in het gedrag van de andere wil zien.

3. Jaloezie

Geluk gaat aan vergelijking mank. Volgens psychologen zijn we vaker jaloers op mensen die veel van onszelf weg hebben. Zo zijn we afgunstiger op vrienden met wie we samen op school hebben gezeten of op leeftijdsgenoten in het algemeen. Als Els of Bart van de jeugdbeweging van vroeger plots het grote lot wint, zijn we daar bepaald niet gelukkig mee. Maar als we bij het zappen op een programma stoten over de rijkste Belgen kunnen we onze afgunst best bedwingen. Het hoeft zelfs niet zo extreem. Simpelweg door je Facebook-pagina scrollen is soms al genoeg om groen van jaloezie te worden. De oplossing? Realistisch blijven. Het is vaak echt niet zo dat anderen over dat ene detail beschikken dat hen gelukkiger maakt. Probeer dus een onderscheid te maken tussen perceptie en realiteit. Misschien lijkt jouw vriendin (dankzij de juiste filter) op Instagram superslank, maar ligt ze al weken in de clinch met haar betere helft? Het kan allemaal. Het is beter om er minder mee bezig te zijn en op jezelf te focussen. Dwing jezelf ertoe om objectief aan jezelf te werken. Er bestaan heel wat publicaties over zelfvertrouwen, of je kan terecht bij een coach. En wat die kilo's betreft: Look in the mirror...THAT is your competition! Meer zelfvertrouwen, maar dan uit een onverwachte hoek? Probeer dit eens! Bij SkinnyLove zijn we niet van de snelle, miraculeuze oplossingen. We weten best wel dat het soms echt niet mogelijk is om de knop zomaar om te draaien. Toch valt er voor elke moeilijke situatie veel te zeggen voor positieve psychologie. Mijd in elk geval negatieve mensen in je omgeving en praat met een professional als je last hebt van bijvoorbeeld chronische woede of angst.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"