Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
positiever zelfbeeld

Zo ontwikkel jij een positiever zelfbeeld

Zelfvertrouwen start in je hoofd en niet in de spiegel. We focussen ons veel te veel op wat we in de spiegel zien en dan vooral op waarover we niet zo tevreden zijn. Jezelf hier op fixeren, gaat je niet gelukkiger maken. Dankzij deze tips ontwikkel jij een positiever zelfbeeld. Een stevige dosis zelfliefde is hier zeker op zijn plaats.

1. Focus op de positieve aspecten van je lichaam

positiever zelfbeeld We focussen te veel op wat we niét leuk vinden aan ons lichaam. Geen kaaklijn, te brede schouders, een buikje, te korte benen en ga zo maar door. Door ons blind te staren op wat we niet hebben volgens ons, vergeten we vaak wat we wel hebben. Vergeet ook niet dat iedereen complexen heeft, ook al lijkt dat niet zo. Dat in jouw ogen magere meisje voelt zich evengoed soms te dik, iedereen zit wel met iets en niemand is 100% tevreden met zichzelf. Simpelweg omdat niemand perfect is. Verleg de focus van wat je niet hebt, naar het bekijken van je lichaam als meer dan alleen de kleine imperfecties. Wees dankbaar voor de functionaliteit van je lichaam, kijk eens naar de dingen die je wél de moeite waard vindt en trek je daaraan op. Zoek de factoren die voor jou waardevol zijn, daar mag je jezelf wel op fixeren. Je bent de moeite waard, mét imperfecties.

2. Vergelijk jezelf minder met anderen

positiever zelfbeeld Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen. Ook diegenen die zeggen van niet. Met de komst van sociale media is dit alleen nog maar erger geworden. We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen. En dat leidt zeker niet tot een positiever zelfbeeld. Iedereen laat zichzelf op sociale media van zijn beste kant zien. Een profiel is een verzameling van de leukste momenten die ze zich willen herinneren. Op enkele accounts die ook de slechte momenten delen na, zie je niet wanneer iemand net heeft geweend. Wel de foto nà het wenen, wanneer ze zich weer beter voelen. Hierdoor denk je vaak dat je bepaalde dingen niet hebt en dat je iets mist, maar dat is niet het geval. Wanneer je jouw eigen leven of je lichaam gaat vergelijken met wat je online te zien krijgt, vergelijk je jezelf met een vertekend beeld. Ook die mensen op de foto hebben hun onzekerheden en hun mindere dagen. Er is maar één iemand met wie je jezelf moet vergelijken en dat is jezelf. Kijk naar wie je bent en wie je wil worden. Focus je op je eigen vooruitgang en trek je niets aan van wat anderen daar van denken. Works like a charm.

3. Niets moet

positiever zelfbeeld Alles start bij een positieve mindset. Jammer genoeg vertrekken veel mensen vanuit een negatief standpunt. Mensen willen afvallen en praten in termen van 'moeten' en 'niet mogen'. Ik moet zoveel kilo afvallen, ik mag die koekjes niet meer eten, ik moet koolhydraten achterwege laten ... Voor velen voelt een dieet aan alsof ze dingen moeten schrappen en voedingsmiddelen moeten indelen in de categorieën 'goed' en 'slecht'. Dat werkt niet motiverend voor een goed zelfbeeld. Na een tijdje voel je jezelf slecht in je vel, omdat je die 3 kilo nog niet bent kwijtgespeeld of je eens een keertje hebt gezondigd. Verander die gedachtegang naar iets positiefs. Dat zal ook een positief effect hebben op hoe je kijkt naar jezelf. Zeg niet 'ik moet afvallen', maar 'ik wil afvallen'. En of je die 3 kilo nu al kwijt bent of niet, dat verandert niets aan jouw waarde. Zeg niet 'ik mag geen taart meer eten', maar kies voor 'ik wil die taart nu niet eten', want ik wil mijn doel bereiken. Zo ga je jezelf onbewust meer motiveren, wat een invloed heeft op jouw zelfbeeld.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

Een positiever zelfbeeld is iets waar aan je moet werken, maar met de juiste instelling en motivatie kom je er wel. En het eindresultaat is het zeker waard!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"