Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kwetsbaarheid

Dit is waarom kwetsbaarheid een sterkte is

Veel mensen schrikken ervan terug om zich kwetsbaar open te stellen tegenover anderen. Dat is wat veel relaties in het begin zo moeilijk maakt: kwetsbaarheid is geen evidentie. Toch is het absoluut geen zwakte, het is net een sterkte die je heel wat positieve dingen kan opleveren. Je kan er heel wat uit leren.

Wat is kwetsbaarheid eigenlijk?

kwetsbaarheid Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt tegenover iemand anders, betekent dit dat je jezelf emotioneel helemaal bloot geeft. Je bent jezelf ervan bewust dat de kans bestaat dat je gekwetst wordt door je open en eerlijke houding. Vandaar de naam 'kwetsbaarheid'. Je laat je gevoelige kant aan iemand anders zien en dat is niet zo vanzelfsprekend. Mensen die onzeker zijn en die moeite hebben met anderen te vertrouwen zijn bijvoorbeeld extra kwetsbaar en hebben meer moeite om zich open te stellen. Zij hebben eerder een muurtje rond zich gebouwd, zodat anderen ver weg blijven van hun emoties. Dat doen ze vanuit de angst om nog eens gekwetst te worden op dezelfde manier als de situatie die hen hier zo bang voor heeft gemaakt.

Zelfvertrouwen

kwetsbaarheid Wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt, loop je dus risico om gekwetst te worden. Klinkt niet zo heel aangenaam. Toch kan je er meer zelfvertrouwen aan overhouden. Dat je het aandurft om kwetsbaar te zijn, wijst erop dat je zelfzeker genoeg bent om erop te vertrouwen dat je dat bij die persoon of in die situatie kan zijn. Je moet de sprong durven wagen, want ooit krijg je er wel degelijk hetzelfde voor in de plaats. Je kan uit eerdere situaties die je pijn hebben berokkend kracht halen en er iets uit leren. Soms heb je pijn nodig, om als persoon verder te kunnen groeien. De keer erna weet je op tijd hoe je bepaalde signalen moet herkennen, wat je weer meer zelfvertrouwen zal geven. Op die manier leer je hoe je moeilijke situaties kan controleren en hoe je stapje voor stapje altijd helemaal jezelf kan zijn door duidelijk te laten blijken wat je voelt of denkt.

Zelfrelativering

kwetsbaarheid Uit elke situatie die je meemaakt, of die nu negatief of positief is, kan je bepaalde lessen trekken. Door met negatieve situaties gezond om te gaan, kan je leren hoe je het een volgende keer anders kan doen. Zo ga je de situatie en de rol die jij daarin hebt gespeeld makkelijker leren relativeren. Heb je jouw emoties en gevoelens tentoongesteld en heeft iemand jou vervolgens gekwetst? Dan ben jij de moedige en oprechte persoon die dit heeft gedurfd. Wat die andere persoon vervolgens deed, staat los van wie jij bent of wie je kan zijn. De situatie kan niet meer veranderd worden, maar jouw houding ten opzichte van de situatie wel.

Gewoon jezelf

Jezelf kwetsbaar durven opstellen, kan je dus niet alleen meer zelfvertrouwen, maar ook meer zelfrelativering opleveren. Twee mooie dingen die je nog zal kunnen gebruiken in je verdere leven. En dat is nog niet alles. Elke situatie leert je hoe jij gewoon je authentieke zelf kan en mag zijn. Je mag altijd onzekerheid, schaamte, angst of verdriet tonen. Dat is gewoon zijn wie je bent.  

Lees ook: Meer zelfliefde na een relatiebreuk dankzij deze 4 simpele tips 

In het begin is het moeilijk om jezelf open te stellen en om geen masker meer op te houden, omdat je schrik hebt om gekwetst te worden. Je zal daarentegen opmerken dat kwetsbaarheid je veel meer brengt dan alleen maar pijn.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"