Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
te lang slapen

Te lang slapen heeft dit effect op jouw lichaam

Wanneer het op onze nachtrust aankomt, is het vaak heel hard zoeken om een goed slaapritme te vinden en voldoende aantal uren slaap in te plannen. Een evenwichtig slaappatroon is belangrijk, maar soms moeilijk om te behouden. Zeker voor mensen die in nachtshiften werken en daardoor eigenlijk geen slaapritme hebben. Het gevolg hiervan is dat ze overdag meestal veel langer in bed blijven liggen dan ze op een 'normale' dag zouden doen. Wat is eigenlijk het effect van te lang slapen op ons lichaam?

Moeilijke balans

uitslapen in het weekend Dat te weinig slaap of een slaaptekort schadelijk is voor je lichaam en je prestaties wist je al. Ook snoozen laat je beter achterwege, omdat je zo jouw mentaal functioneren voor de rest van de dag beïnvloedt en vlugger moe zal zijn. Dat heeft een negatief effect op de productiviteit, omdat je jezelf minder goed kan concentreren. Voldoende slaap is dus zeer belangrijk. Toch mag je voldoende slaap daarentegen niet verwarren met te veel slaap. Ja, er bestaat wel degelijk iets als te veel slapen. Wie meer dan acht uur slaapt, heeft even veel kans op gezondheidsproblemen dan wie te weinig slaapt. Het is dus duidelijk niet evident om een juiste balans te vinden in het aantal nodige slaapuren.

1. Hart- en vaatziekten

Wie gemiddeld elke nacht langer dan acht uur slaapt, heeft meer risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen maar liefst 50% meer kans hebben op een beroerte. In het algemeen hebben ze ook meer last van pijn in de borst en problemen met de kransslagaders in het hart. Toch twijfelen sommige onderzoekers eraan of het eventueel gaat over al aanwezige factoren die de ziekten kunnen veroorzaken, waardoor deze mensen net meer nood hebben aan slaap. Wordt vervolgd.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

2. Hoofdpijn en migraine

Heb je af en toe last van een soort katergevoel terwijl je eigenlijk niet gedronken hebt? Dan kan een teveel aan slaap hier de verklaring voor zijn. Hier kan je namelijk ook een katerig gevoel van krijgen. De schommelingen in de neurotransmitters die vrijkomen, zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor. De slaaphormonen, serotonine en melatonine, kunnen hoofdpijn triggeren. Daarnaast kan ook een te lage bloedsuikerspiegel verantwoordelijk zijn voor het gevoel, omdat je lang niets eet als je lang slaapt. Dat zijn effecten die veel voorkomen wanneer je op lange termijn heel hard wisselt in aantal uren slaap per nacht. Daarom is een regelmatig patroon zo belangrijk.

3. Overgewicht

koud douchen gezond Net zoals slaaptekort, kan een teveel aan slaap evengoed leiden tot overgewicht. Dat resulteert in een vicieuze cirkel. Wie meer weegt, heeft namelijk ook meer nood aan slaap en slaapt dus langer. Wie vaak meer dan acht uur per nacht slaapt, lijkt ongezonder te eten en meer nood te hebben aan ongezonde snacks dan wie een normaal aantal uren per nacht slaapt. Zo zie je maar dat te lang slapen ook niet goed is voor je lichaam. Alles in balans is de boodschap!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"