Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
plantaardig eten

Zo lukt het jou om plantaardig(er) te eten

Met het zicht op de toestand van het milieu en het klimaat is het misschien geen slecht idee om af en toe wat plantaardiger te eten. Geen paniek als je echt verknocht bent aan je dagelijkse portie vlees of vis, dat is oké, maar bewuster omgaan met de voeding die je op je bord legt, is geen slecht idee. De barrière waar velen op stoten, is de onwetendheid over hoe rijk en gevarieerd je voeding kan zijn als je plantaardig eet. Dankzij deze tips lukt het plantaardig(er) eten jou makkelijker. Alle kleine beetjes helpen!

1. Weet waarom het goed is

voedselverspilling tegengaan Plantaardig eten is in tegenstelling tot wat velen denken niet zomaar een gezondheidshype. Het is een echte meerwaarde voor de gezondheid van je lichaam, en voor de gezondheid van de planeet. De voedingsindustrie heeft een onmiskenbaar negatieve impact op het klimaat. Eet je graag rood vlees? Allemaal goed en wel, maar het is belangrijk om te weten hoeveel land, water en dieren voor de productie hiervan gebruikt worden. De invloed van landbouw en veeteelt dragen in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Plantaardiger eten is hier een stap in de goede richting. Waarom? Omdat je dan focust op pure en onbewerkte voeding zoals groenten, fruit en granen. De productie daarvan is veel milieuvriendelijker dan de productie van vlees, zuivelproducten en vis. Voornamelijk de consumptie van rood vlees moet flink teruggeschroefd worden, om een merkbaar effect op het klimaat te zien. Het haalt niets uit als je tegen je zin jouw portie vlees aan de kant schuift. De achterliggende gedachte waarom je dit doet, kan je stimuleren. Al één dag zonder vlees bespaart heel wat water, dieren en hectaren grond. Lees ook: Eén dag geen vlees eten heeft dit effect

2. Ga voor seizoensgroenten

Een plantaardig eetpatroon saai? Helemaal niet! Het is dé manier om te experimenteren met groenten en fruit die je nog niet eerder proefde. En er zijn veel groenten en fruit om uit te kiezen. Kijk bijvoorbeeld elk seizoen eens welke seizoensgroenten er allemaal zijn. De groenten van het seizoen smaken verser en zijn beter van kwaliteit. Bovendien eet je zo in functie van het klimaat, omdat de seizoensgroenten die groenten zijn die tijdens dat seizoen in optimale klimaatomstandigheden gekweekt worden. Ze zijn daarnaast ook lokaal, waardoor ze niet geëxporteerd moeten worden uit andere werelddelen en het voor jezelf goedkoper uitkomt. Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van de zomer

3. Doe wat je kan

We zeggen heus niet dat je van de ene op de andere dag alle niet-plantaardige producten moet opgeven. Elke kleine stap draagt bij aan een beter klimaat en helpt de planeet de goede richting uit. Probeer boter bijvoorbeeld te vervangen door een plantaardige extra vierge olijfolie, laat een keertje per week dat stukje vlees achterwege en vervang bepaalde ingrediënten in je favoriete maaltijd door plantaardige ingrediënten. Zo zal je langzaam merken, dat het minder moeilijk is dan je denkt. Vergelijk jezelf ten slotte niet met anderen, maar kijk gewoon welke aanpassingen je kan maken en bij welke aanpassingen je jezelf goed voelt. Lees ook: 5 milieuvriendelijke schooltips voor een ecologisch schooljaar Plantaardig eten is oprecht minder moeilijk dan je denkt. Een hele nieuwe wereld vol heerlijke ingrediënten en smaakcombinaties wacht op jou.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"