Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
korte werkdagen beter

Korte werkdagen zijn echt beter (3 redenen om je baas te overtuigen!)

Een werkdag van 8 uur of langer is al jaren de norm, maar nu blijkt dat korte werkdagen beter zijn. En nog duurzaam ook! (al werkt dit argument misschien enkel als je baas 'groen'gezind is). Daar zijn 3 belangrijke redenen voor:

1. Slimme rust = hogere productiviteit

De meesten onder ons zijn de eerste 6 uren van de dag het meest productief. Als we het slim aanpakken, zou dat moeten volstaan. Dat is althans de mening van Alex Soojung-Kim Pang. Deze Amerikaanse schrijver bracht 'Rust in uitvoering' uit, een boek dat de essentie van een goed uitgekiende korte werkdag bevat. Na een burn-out merkte de auteur dat hij productiever werd door een korte(re) werkdag. Rust in uitvoering betekent dat je creativiteit 'tankt' tijdens de uren die vrijkomen. En dat is nodig, zelfs al heb je geen creatieve baan. ”Op de werkvloer moeten we voortdurend problemen oplossen. Ook op een slimme manier improviseren lukt beter als je je tijd optimaal benut” aldus de Amerikaanse schrijver. Onderzoek toonde al aan dat pauzes erg belangrijk zijn. In deze blogpost vind je alle info over deze vorm van slimme rust.

2. Korte(re) werkdag = kleine eco-afdruk

Als we onze drukke levens omgooien, hebben we meer tijd om bijvoorbeeld de fiets of de trein te nemen, onze eigen maaltijden te koken en kapotte spullen te repareren in plaats van nieuwe te kopen. Daarmee verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Bovendien hebben we dan ook meer tijd om bijvoorbeeld voor onze kinderen of ouderen te zorgen, onze buren beter te leren kennen, vrijwilligerswerk te doen, hobby’s op te pakken. Ook dit evenwicht kan zorgen voor een hogere productiviteit. Wie evenwichtig en goed uitgerust op het werk verschijnt, kan beter focussen. SkinnyLove is een duurzame onderneming, die een frisse, groene wind graag ziet aankomen. Naar onze bescheiden mening zorgt dit voordeel ook nog eens voor een gezonder, minder sedentair leven: naast (pendel)fietsen komt er ook meer tijd vrij voor andere sporten. Als het even kan, met de kinderen (of grootouders) erbij!

Man en vrouw = gelijk

Volgens Anna Coote, een Britse voortrekster van de korte werkweek, kan juist een korte werktijd ervoor zorgen dat er meer gendergelijkheid komt. Want juist als mannen minder gaan werken, houden ze meer tijd over om te helpen in het gezin. Nu is het volgens Coote toch nog vaak zo dat de vrouw het huishouden runt, naast haar baan. Als dat zo blijkt te zijn, hoeven partners inderdaad niet meer te kiezen. Misschien verdwijnen daardoor binnenkort zelfs de woorden 'huisvrouw en-man'. Ziezo: als we de wereldverbeteraars hierboven mogen geloven, ligt een betere wereld met gelukkige werknemers niet veraf. Nu alleen je baas nog overtuigen!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"