Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koken gezondheid

Koken heeft dit verrassende effect op onze mentale gezondheid

Na een vermoeiende werkdag nog uitgebreid koken, voelt voor veel mensen eerder aan als een verplichting dan als iets leuks. Toch is koken goed voor de mentale gezondheid. Het bereiden van een heerlijk verse maaltijd of samen koken heeft veel positieve effecten op ons geestelijke welzijn.

Koken is een routineactiviteit die er na een lange dag soms net iets te veel aan is. Het kan daarentegen wel leuk zijn wanneer je er uitgebreid werk van maakt of wanneer je samen een lekkere maaltijd klaarmaakt. Lekkere en gezonde voeding is namelijk gelinkt aan ons ingebouwde beloningssysteem waarbij we iets doen en daarvoor beloond worden. Als je erover nadenkt is dat exact hoe koken in zijn werk gaat. Je steekt tijd en energie in het bereiden van een verse maaltijd en als beloning mag je iets lekkers opeten. Het eten van onze eigen gemaakte maaltijd zorgt voor veel voldoening.

1. Het zorgt voor ontspanning

Of je een groot talent in de keuken bent of niet maakt niet zo heel veel uit om het leuk te maken. Koken is de perfecte ontspanning voor iedereen. Je focust op ingrediënten die je nodig hebt en de handelingen die vereist zijn om de maaltijd klaar te maken. Wie groenten snijdt, focust zich op het snijden van de groenten en daar is enige concentratie voor nodig. Hierdoor is het de perfecte afleiding van alle andere dagelijkse chaos. Wie dacht dat een snelle afhaalmaaltijd voor de beste ontspanning zorgt, kan deze mening maar beter snel herzien!

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

2. Het geeft je een gezond brein

koken mentale gezondheid Als je zelf iets aan het klaarmaken bent, weet je exact welke ingrediënten er in je maaltijd zitten. Dat is belangrijk, omdat de juiste voedingsstoffen bijdragen aan een gezond lichaam en een gezond brein. Zo heeft ons brein voldoende omega 3, vitamine B, ijzer, zink, magnesium en allerlei andere mineralen en vitaminen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Door zelf te kiezen wat je klaarmaakt, kan je bewuster nadenken over wat je gaat eten en welke combinatie je die dag kiest. Kook je brein gezond!

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

3. Het boost je zelfvertrouwen

Als je regelmatig kookt, experimenteer je waarschijnlijk ook met heel wat verschillende ingrediënten. Altijd hetzelfde gerecht klaarmaken is maar saai, dus kan je jezelf helemaal uitleven door creatief bezig te zijn met voeding en zo voortdurend nieuwe gerechten of onbekende ingrediënten te testen. Wanneer je weer eens een nieuw recept hebt gecreëerd dat overheerlijk smaakt, geeft dat je zelfvertrouwen een enorme boost.

Recept: een koolhydraatarm alternatief voor rijst (ideaal om af te slanken!)

4. Het versterkt de communicatie met je partner

 Samen koken met een partner kan de communicatie en de band tussen jullie versterken. Je werkt samen naar het eindresultaat toe en moet dus goed overleggen en bespreken wie wat juist doet en in welke volgorde. Bovendien kies je ook samen welk gerecht jullie deze keer op tafel toveren en is het samen koken heel gezellig en leuk. Het is de ideale activiteit om na een lange werkdag samen wat extra tijd te spenderen, om vervolgens van jullie samen gemaakte creatie te smullen.

Lees ook: Dankzij deze signalen weet je dat je relatie gaat blijven duren

Dat koken goed is voor de mentale gezondheid staat vast. Het is de ideale ontspanning die ons bovendien een lekker resultaat oplevert. Koken en smullen maar.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"