Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zelf gember kweken

Hoe kan je makkelijk zelf gember kweken?

De specerij gember past perfect binnen een gezonde levensstijl en is bruikbaar op allerlei verschillende manieren. Je kan verse of gedroogde gember toevoegen aan drankjes of maaltijden, maar je kan evengoed gaan voor een natuurlijk extract ervan. We kopen dit vaak aan, maar waarom zou je het niet zelf eens proberen kweken? Op deze manier kan je makkelijk zelf gember kweken.

Meer over gember

Wat je zelf doet, doe je beter. En dat geldt zeker wat voeding betreft. Hoewel het niet minder gezond gaat zijn om gember in de winkel te kopen, is het misschien eens leuk om zelf te proberen kweken. Het is bovendien makkelijk en zeker de moeite waard. Het grote werk is het planten van de gemberwortel en die regelmatig water geven, meer moet je eigenlijk niet doen! Eerst wat meer over de gemberplant. Het is een wortelgewas dat bestaat uit een wortelstelsel, een rizoom of wortelstok en een plant die verder kan bloeien. Het rizoom is het deel dat iedereen uiteindelijk opeet.

Het eetbare gedeelte

Hoe herken je het eetbare gedeelte? Dat deeltje of het rizoom krijgt veel groene bladeren, die lang, speervormig en smal zijn. De stengel hiervan is rietachtig en groeit meestal recht omhoog. De bladeren die eraan groeien zijn gepaard per twee. Aan het uiteinde van de stengel zie je een groene kegelvormige punt, daar zie je de overgang naar de plant die na verloop van tijd verder kan bloeien, maar die is niet eetbaar en verschijnt pas na een lange tijd.

Kies de juiste gemberplant en de juiste periode

De beste tijd om gember te beginnen planten is aan het begin van de lente. Het is een tropische plant die niet goed aardt in de kou. Je kweekt de plant in ons klimaat het best binnen. Je vindt gemberwortels in tuincentra of zelfs in supermarkten als je goed zoekt. Het is wel belangrijk dat je goede gemberwortels kiest. Bij voorkeur ga je voor wortels die dik en ongerimpeld zijn. Je kan gerust al even kijken of je bepaalde uitlopers ziet aan de vertakkingen van de gemberwortel. Soms kan je zelfs al enkele groene puntjes zien op de plaats waar de plant groeit, dat is een teken dat die al rijper is, maar het is geen vereiste om gember te kunnen planten. Een biologische gemberwortel is eveneens de beste optie, omdat die sneller groeit.

1. Snijd de gemberwortel in stukken

Dit is een eerste stap die je kan overslaan als je maar één gemberplant wil kweken. Wie daarentegen meerdere gemberplanten wil kweken, snijdt best alle ogen of uitlopers af in stukken niet kleiner dan 2,5 cm. Daarna laat je de gember een paar dagen liggen op een droge, warme plek, zodat het rizoom niet gaat rotten.

2. Zet potgrond klaar

Gebruik luchtige potgrond met voldoende afwateringsmogelijkheden. Plaats de gemberplant voorzichtig in de potgrond, zodat de wortels zeker niet beschadigd worden.

3. Kies de juiste plaats voor de plant

Gember is een wortel die niet houdt van te koude temperaturen. Ideaal is een temperatuur tussen de 22 en 25 graden. Hoe kouder de temperatuur, hoe trager hij zal groeien. In heel lage temperaturen zal hij simpelweg niet groeien en soms zelfs doodgaan. Kies voor een zo zonnig mogelijke plek, waar de plant aan daglicht blootgesteld wordt en plant hem zodat hij ook plaats heeft om horizontaal te groeien.

4. Onderhoud de potgrond

Controleer elke dag of de potgrond vochtig blijft en laat de grond nooit helemaal opdrogen. Gebruik een afwateringsgat om het vocht te laten weglopen. Pas ook op dat de potgrond niet helemaal nat wordt, want dat kan de wortel rot maken. Daarnaast kan je gember elke maand bemesten en extra voeding geven om hem sneller te laten groeien.

5. Laat de wortel rijpen onder de grond

Aangezien je optimaal wil genieten van de verse gembersmaak, is het aan te raden de wortels onder de grond te laten zitten tot net na het afsterven van de gemberplant. Daarna komt de smaak helemaal tot zijn recht. Een gemiddelde rijptijd van de plant is 8 maanden, daarom is het belangrijk om te starten in het voorjaar. Ga jij de uitdaging om gember zelf te kweken aan?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"