Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
het kruid knoflook

Het kruid knoflook: de gezondheidsvoordelen van de smaakmaker op een rijtje

Al in oude heilige geschriften van de Bijbel wordt er gesproken over knoflook. Binnen de Chinese geneeskunde gebruiken ze het kruid al eeuwenlang en ook vandaag wordt de smaakmaker al te kwistig gebruikt in het ene gerecht na het andere. Wat maakt knoflook dan zo speciaal? Dit moet je weten over het kruid knoflook: de gezonde smaakmaker bij uitstek.

Soorten en varianten

het kruid knoflook De knoflook is uniek in zijn smaak, maar niet uniek in zijn soort. Er zijn maar liefst meer dan 400 verschillende soorten knoflook en ze kennen daarbinnen zo'n drie variaties. Je vindt zowel knoflook met een harde of een zachte steel of iets daar tussenin. Binnen die grote verscheidenheid, zijn er uiteraard heel wat smaak- en grootteverschillen te ontdekken. De standaardvariant is meestal de knoflook met een zachte steel die je gewoon in de vers- of supermarkt tegenkomt. Deze witte knoflook is enorm uitgesproken van smaak en blijft tot bijna een jaar houdbaar in jouw keukenkast. Een tweede bekende variant is de artisjok-knoflook met een harde steel. Deze is iets kleiner dan de eerste variant en kent ook een mildere smaak.

Oorsprong

knoflook Knoflook lijkt grotendeels afkomstig te zijn uit China. Maar liefst 70% van de hele teelt van knoflook ter wereld komt uit het land. Het knolletje is lid van de lookfamilie en hoort daarbij tot hetzelfde geslacht als de ui, prei en bieslook. Knoflook bevat net zoals zijn broertjes en zusjes heel wat zwavelstoffen. Die stoffen worden een helende werking toegeschreven. Eén van de redenen waarom het kruid zo populair is.

Werkende stof

knoflook Allicine is het zwavelhoudende stofje dat de medicinale werking van knoflook toegeschreven krijgt. Deze stof heeft een natuurlijke antibiotische werking, wat meteen de genezende kracht ervan verklaart. De stof komt meer vrij wanneer je de look begint te pellen en te verwerken. In knoflook zit namelijk ook nog een inactieve vorm van allicine: allinase. Dat is op zijn beurt een enzym dat alliine omzet in het uiteindelijke allicine. Die verschillende soorten enzymen worden geactiveerd wanneer je knoflook aan het verhitten bent om toe te voegen aan je maaltijd. Wanneer je het kruid knoflook dus gebruikt in een warme maaltijd, zal zijn genezende kracht sterker worden.

Gezondheidsvoordelen

Wat gezonde smaakmakers betreft, is het kruid knoflook alvast een toppertje om over naar huis te schrijven. Vier stukjes of teentjes knoflook zouden het meeste - en het gezondste - resultaat geven. Wat er allemaal in het gezondheidsrijtje hoort?
  • Het bestrijden van een verkoudheid
  • Werkt in tegen bacteriën
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Laat de slechte cholesterol dalen en de goede cholesterol stijgen, waardoor deze in balans blijft
  • Verbetert de gezondheid van hart- en bloedvaten
  • Vermindert de kans op geheugenziekten zoals dementie of Alzheimer
  • Vermindert de kans op de ontwikkeling van kanker

Stinkende adem

Een stinkende adem is jammer genoeg ook één van de gevolgen van het eten van de kruidige smaakmaker. De hoeveelheid waarin je knoflook hebt gegeten maakt hier wel heel veel verschil uit. Hoe meer je eet, hoe meer de geur uit je poriën van de huid naar buiten komt. Dat komt door de eerder vermelde zwavelstoffen. Voornamelijk methylsulfide lijkt hier verantwoordelijk voor te zijn. Dat stofje is niet afbreekbaar in het lichaam, waardoor het uiteindelijk in het bloed terechtkomt. Daardoor kan het zijn dat je lichaam letterijk knoflookgeur uitademt via je poriën, waardoor niet alleen je adem, maar eigenlijk alles stinkt. Wat rozemarijn zou de knoflookgeur in je lichaam neutraliseren.

Lees ook: Dankzij deze 6 supertips geraak jij van die slechte adem af

Voor al deze gezondheidsvoordelen hebben we de stankoverlast die soms bij het eten van het kruid knoflook komt kijken wel over.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"