Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
oplossing voor ijzertekort

Deze voedingsmiddelen helpen als oplossing voor ijzertekort

Genoeg ijzer is essentieel voor een gezond lichaam. Toch is een ijzertekort een van de meest voorkomende voedingstekorten. Vooral zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten hebben er het meest last van. Wat moeten we juist eten om ons lichaam van voldoende ijzer te voorzien? Deze voedingsmiddelen zijn de ideale oplossing voor ijzertekort.

Bloedarmoede en zuurstoftekort

oplossing voor ijzertekort Zonder ijzer kan ons lichaam geen hemoglobine produceren. Dat is de essentiële bouwstof van rode bloedcellen. Die bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof doorheen ons hele lichaam. Een ijzertekort resulteert daardoor regelmatig tot te weinig rode bloedcellen en tot bloedarmoede. Een laag hemoglobinegehalte leidt daarnaast tot te weinig zuurstof voor alle delen van het lichaam, waardoor je sneller vermoeid bent en sneller ziek wordt. Het is dus zeer belangrijk om je ijzervoorraad aan te vullen.

Lees ook: 5 duidelijke signalen die wijzen op een ijzertekort

Heemijzer en niet-heemijzer

oplossing voor ijzertekort Ijzer is een belangrijk mineraal. Wie uitsluitend plantaardig eet, moet meer op zijn ijzerinname letten. Waarom? Omdat het ijzer in plantaardige voeding minder goed opneembaar is door het lichaam dan het ijzer dat bijvoorbeeld in vlees terug te vinden is. Iemand die vegetarisch of veganistisch eet, moet dus zeker bewust ijzerrijke voeding toevoegen aan maaltijden. Waarom neemt het lichaam ijzer uit plantaardige voeding minder vlot op? Dat komt door het verschil tussen heemijzer en niet-heemijzer. Heem-ijzer is afkomstig uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zeevruchten. Die dieren hebben namelijk net zoals mensen bloedeiwitten en hemoglobine in het bloed, waardoor ons lichaam dat herkent en zo ijzer vlotter opneemt. Niet-heemijzer is het ijzer dat uit plantaardige voeding en eieren wordt gehaald. Het heemijzer heeft een grotere biologische beschikbaarheid dan het niet-heemijzer. Dat wijst op de mate waarin de voedingsstoffen geabsorbeerd worden door het lichaam of de mate waarin de voedingsstoffen het lichaam optimaal laten functioneren. Die absorptie verloopt dus trager bij niet-heemijzer.

Welke voeding?

IJzer zit voornamelijk in groene groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool, in graanproducten zoals boekweit, sojaproducten zoals tofu en kruiden zoals basilicum en munt. Er zijn dus zeker veel opties om je ijzervoorraad op een plantaardige manier aan te vullen. Het is belangrijk om wat reserve te hebben, aangezien je lichaam dan automatisch vlotter ijzer opneemt. Een tekort bemoeilijkt de opname ervan, omdat je lichaam er terug aan moet wennen. Bij de keuze van ijzerrijke voedingsmiddelen is het daarnaast ook belangrijk om te kijken naar de andere aanwezige actieve voedingstoffen. De aanwezigheid van vitamine C zorgt er bijvoorbeeld voor dat je non-heemijzer beter opneemt. Hou hierbij in gedachten dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer voor een volwassene ongeveer 16 gram betreft. Als je dan weet dat 100 gram spinazie 2,0 milligram ijzer bevat, heb je een goed idee over hoeveel ijzer je daardoor binnenkrijgt.

Lees ook: Meer ijzer pakken op 3 simpele manieren

Zo weet je wat de perfecte oplossing voor ijzertekort is.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"