Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
de kleur van groenten

Dit betekent de kleur van groenten en fruit

Een bord vol felle kleuren is mooi om naar te kijken, stemt je in een goed humeur en nodigt je uit om smakelijk te eten. Hoe meer kleur er op je bord ligt, hoe meer gezonde voedingsstoffen je bovendien binnenkrijgt. Groenten en fruit hebben die kleur natuurlijk niet zonder reden. Dit is de betekenis van de kleur van groenten en fruit.

Een streepje kleur op je bord

de kleur van fruit en groenten De kleur van groenten en fruit is afkomstig van fytonutriënten. Dat zijn plantaardige voedingsstoffen die een geneeskrachtige werking hebben. Stoffen zoals lycopeen en bètacaroteen zijn enkele voorbeelden van fytonutriënten, die je terugvindt in heel wat groenten en fruit. Deze voedingsstoffen zijn volledig plantaardig en zijn ook afkomstig van planten. Hoe ze ontstaan? Planten maken deze stoffen aan om zichzelf te beschermen tegen onder andere UV-straling en andere schadelijke factoren. voedselverspilling tegengaan Die fytonutriënten helpen niet alleen planten een stapje verder, maar ook het menselijk lichaam. Hier hebben ze eveneens een beschermd effect op. De plantaardige stoffen bezorgen je een sterker immuunsysteem, beschermen je tegen hart- en vaatziekten, kanker, beroertes en diabetes. Daarnaast boosten ze je dieet en houden ze de bloeddruk- en cholesterolwaarden onder controle. Het enige wat je hiervoor moet doen? Een streepje kleur op je bord brengen. Hoe meer verschillende kleuren je eet, hoe meer verschillende stoffen zoals lycopeen en bètacaroteen je binnenkrijgt. Een handige tip hierbij: hoe feller de kleur van de groente of de fruitsoort, hoe meer gezonde stoffen deze bevat. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom blauwe bessen gezonder zijn dan witte druiven.

Oranje en geel

mango Oranje groenten zoals wortels, pompoen, zoete aardappel en oranje paprika en fruit zoals mango en mandarijnen dragen heel veel bètacaroteen in zich. Ook gele groenten zoals gele paprika's of maïs zijn hier mee gezegend. Deze voedingsstof kan worden omgezet in vitamine A. Die vitamine hebben we nodig om ons immuunsysteem te versterken, om een goed zicht te behouden en om onze huid te doen stralen. Bètacaroteen heeft antioxidatieve eigenschappen, waardoor het de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen en bacteriën.

Lees ook: Rimpels bestrijden met deze vijf gezonde voedingsstoffen? Het kan!

Rood

tomaten De rode kleur van groenten en fruit is grotendeels afkomstig van lycopeen en anthocyanen. Lycopeen is een bioactieve stof die bij de carotenoïden ingedeeld kan worden. Het bevat heel veel antioxidanten, waardoor het een hoge beschermingsfactor heeft voor onder andere het immuunsysteem, tegen hart- en vaatziekten, tegen UV-straling en tegen bacteriële infecties. Verder is het een toppertje voor de huid. Anthocyanen zijn een vorm van kleurstoffen in voornamelijk rood-blauwe planten en behoren tot de flavanoïden. Deze beschermen je lever, werken ontstekingsremmend en houden de bloeddruk onder controle. Hou dit in gedachten, wanneer je de volgende keer smult van voeding zoals kersen, tomaten, watermeloen, pompelmoes, zwarte bessen of rode druiven.

Lees ook: 5 dingen die je moét weten over tomaten

Blauw en paars

blauwe bessen Net zoals rode groenten, bevatten ook blauwe en paarse groenten heel wat anthocyanen. In groenten en fruit zoals aubergine, blauwe bessen, kersen, blauwe druiven en bramen bieden ze een hoge bescherming tegen lichamelijke celschade. Zo stimuleert de fytonutriënt onder andere celvernieuwing, wat op lange termijn een positieve impact op de werking van je brein heeft. Ook je huid profiteert hier mee van.

Lees ook: Een gezond gewicht bereiken voor deze leeftijd verkleint de kans op deze breinaandoening

Groen

de kleur van groenten en fruit Groene groenten bevatten een indrukwekkend lijstje van fytonutriënten: cholorfyl, luteïne, zeaxanthine, glucosinolaten en carotenen. Cholorfyl ontgift je lever en je nieren en beschermt je lichaamscellen tegen ziektes. Luteïne en zeaxanthine zijn gekend voor hun positieve impact op het gezichtsvermogen en de algemene ooggezondheid. Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen kankerverwekkende stoffen en zorgen ervoor dat je lichaam voldoende eiwitten aanmaakt. De carotenen nemen tot slot het immuunsysteem voor hun rekening. Eat your greens, kids! Lees ook: Waarom bladgroenten zo gezond zijn

De kleur van groenten en fruit vertelt dus veel over hoeveel en welke voedingsstoffen de voeding bevat. Hou jezelf zeker niet in en vul je bordje met alle kleuren van de regenboog voor een gezond lichaam!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"