Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Afslanken door intermittent fasting: wat zegt de wetenschap?

Afslanken door intermittent fasting: wat zegt de wetenschap?

Intermittent fasting (of deeltijds vasten) is een trend in dieetland. Het internet staat vol met claims dat het goed is voor je gezondheid en je ervan afvalt. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Wat is intermittent fasting?

intermittent fastingIntermittent fasting (IF) is een eetschema waarin je korte periodes van vasten afwisselt met periodes waar je alles mag eten. Binnen dit eetpatroon eet je niet 5 of 6 keer per dag zoals binnen een gebruikelijk voedingspatroon. Bij IF wissel je periodes waarbij je vast (dus niet eet) af met eetmomenten. Je mag in de periodes dat je niet eet wel water, koffie of thee drinken. Het gaat erom dat je geen producten neemt die calorieën bevatten. Ook uitgesloten zijn calorievrije drankjes zoals light-frisdranken die een smaakje hebben waardoor je hersenen denken met een calorierijk product te maken hebben.

Lees ook: Alles wat je moet weten over intermittent fasting

Intermittent fasting en de wetenschap

In een wetenschappelijk onderzoek uit 2015 werden eerder gepubliceerde onderzoeken naar intermittent fasting bijeen gebracht en kritisch bekeken. De conclusie: slechts een kleine minderheid van de eerdere studies waren wetenschappelijk betrouwbaar genoeg om er conclusies uit te kunnen trekken. Met andere woorden: er zijn zeer weinig betrouwbare klinische studies met voldoende proefpersonen over de effecten van IF.

intermittent fastingOok na de publicatie van het onderzoek in 2015 zijn er wereldwijd slechts een paar valide studies verricht. Je leest het goed: er is amper wetenschappelijke evidentie voor de positieve effecten van Intermittent Fasting, maar toch staat het internet vol met veelbelovende gezondheidsclaims. Die claims zijn grotendeels gebaseerd op kleinschalige proeven op dieren, die niet zomaar vertaald kunnen worden naar aanbevelingen voor de mens.

Lees ook: pas op voor deze risico's van intermittent fasting

Welke conclusies kennen we wel?

Uit de beperkte onderzoeken die wel een betrouwbaar onderzoeksmodel hanteerden kunnen wetenschappers al voorzichtig enkele conclusies formuleren:

  • IF kan helpen bij gewichtsverlies, maar niet anders dan een ‘gewoon’ dieet waarbij minder calorieën worden ingenomen op dagelijkse basis, zonder te vasten.
  • Wetenschappers stellen dat hormonale veranderingen (waarvan vaak wordt gezegd dat deze voor gewichtafname zorgen) nooit voldoende kunnen zijn om significant gewichtsverlies te veroorzaken.

De onderzoeksresultaten laten zien dat IF vooral een potentiële link heeft met voordelen voor de gezondheid (verlaagde kans op chronische ziektes, langere levensduur en een betere gezondheid op latere leeftijd, ...) en niet zo zeer voor gewichtsverlies.

Op basis van de onderzoeken kunnen we niet concluderen of IF hét afslank wondermiddel is ja of nee. 

Lees ook: dit gebeurt er met je lichaam en geest tijdens intermittent fasting

Gegarandeerd afslanken zonder vasten?

Liever gegarandeerd, gezond en blijvend afslanken zonder dieet of intermittent fasting? SkinnyLove is een afslankkuur met 3 gegarandeerde werkingen:

  • Dubbele vetverbrander (2)
  • Minder honger (3)
  • 3-voudig effect dat je zin in zoet vermindert (3) 

 

Lees ook: SkinnyLove doet nog veel meer voor je dan enkel afslanken

 

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"