Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uitstellen tips

Gedaan met uitstellen: de snelste tips om NU in actie te schieten!

Uitstellen is menselijk. En niets menselijks is ons vreemd. Maar op de duur bestaat alleen het uitstellen nog, en krijg je niks gedaan. Daarom: een handjevol waardevolle tips:

1. To do-lijstje 2.0

Maak een lijst van alle dingen die je aan het uitstellen bent. Denk hierbij niet alleen aan dingen die met werk te maken hebben, maar ook in je privéleven. Het maakt niet uit of het een klein klusje is of een grote taak; noteer alles. Ja, dus ook je kleerkast uitmesten, alle winterschoenen een poetsbeurt geven, en meer van dat moois. Het effect van zo'n stok achter de deur? Grote en kleine taken komen naast elkaar te staan, en plots zie je dat het allemaal nog best meevalt. Je moet alleen beginnen. Visualiseer het plezier en de opluchting die je te wachten staan bij het afvinken van de eerste taak. Wist je dat deze ongewone activiteit (op de werkvloer, tenminste) de productiviteit kan doen stijgen?

2. Bepaal wat je écht moet doen

uitstellen tipsEr is nog meer goed nieuws: misschien hoef je niet alle punten op je lijstje met hangende eindjes te behandelen. Bekijk alle punten op de lijst kritisch en bepaal of ze nog relevant zijn, of dat ze weggestreept kunnen worden. En het leukste onderdeel van deze mini-taak: delegeren! Je vindt vast wel iets dat je door een ander kan laten doen. Zit je met een berg strijk? Huur hulp. Moet je een hoop info vertalen? Zoek een student. Zo koop je meer tijd.

3. Identificeer je triggers

Wil je het probleem echt structureel aanpakken, wordt het tijd voor een diepere aanpak. Zoek uit waar je uitstelgedrag vandaan komt. Is het faalangst, stress, gebrek aan impulscontrole, of gewoon mijdgedrag? Bij sommigen is het een combinatie van allemaal. Maar voel je vooral niet schuldig. Uitstellen doen we allemaal, maar als we er stress door krijgen, is het tijd om je triggers te identificeren. Dat kan je helpen om je uitstelmechanisme te snel af te zijn. Je kan zelf, of met de hulp van een psycholoog op zoek gaan naar een concreet plan met haalbare stappen. Een voorbeeld? Ornella, een medewerker van een groot redactiebureau, brak altijd in koud zweet uit als de taken te groot werden. Voor haar lag de oplossing erin om elke job in kleine stukjes te delen en die zo strak mogelijk te plannen. En in de strijd met de grootste trigger van de eeuw (afleiding door het 'wereldwijde web') was deze redactrice zeker niet alleen. Daarom leerde ze haar internetgebruik aan banden te leggen, met apps die je browser voor een bepaalde periode platleggen. Onze laatste tip klinkt als een open deur, maar is wellicht de moeilijkste van allemaal: laat je niet afleiden! Voor je werk (of nachtrust!) betekent het dat je even stopt met het eindeloze scrollen. Het wordt er (dat durven we te wedden) het komende uur niet interessanter op in de digitale wereld. En wat betekent doorzetten in je dieet? Dat je je niet laat afleiden door 'stoorzenders'. Maak een ommetje als je weet dat er een bakker op je weg ligt (de geur is het moeilijkste te weerstaan!). Geef jezelf een beloning als je je niet laat vangen door een vette hap of zoet koekje. Die nieuwe nagellak of oorbellen heb je verdiend, echt wel!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"