Voor het eerst in de menselijke geschiedenis is het aantal zwaarlijvige mensen wereldwijd nu groter dan de mensen met ondergewicht. Het is echter mogelijk dat er een nog groter probleem is. Lees verder en verneem er meer over.

Het zou best eens kunnen dat er een pandemie is aan mensen die symptomen vertonen van een veel te hoog aandeel lichaamsvet in hun lichaam. Vele van deze ‘overvette’ mensen worden momenteel niet noodzakelijkerwijs klinisch geclassificeerd als obees. Dat er een ‘obesitas-epidemie’ is weet u al. Wel, die zou slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn.

zwaarlijvigheid-vrouwen

Schrik niet: bijna 80 procent van de mensen is ‘overvet’ en het zijn niet enkel mensen die zichtbaar last hebben van zwaarlijvigheid

zwaarlijvigheid-frontiers-in-public-health

Het onderzoek komt nog net op tijd om de goede voornemens voor het nieuwe jaar wat te verscherpen. Want volgens Amerikaanse wetenschappers moeten veel personen met een normaal gewicht opletten. Wie een gezonde BMI heeft en regelmatig sport, is niet per definitie gezond. De studie staat gepubliceerd in het vaktijdschrift Frontiers in Public Health.

Naast ‘obees’ en ‘overgewicht’ moet er volgens hen een nieuwe klassering komen: ‘overfat’ of ‘te vet’. “Mensen met een normaal lichaamsgewicht, maar wel een verhoogd risico hebben op chronische ziektes“, zegt Philip Maffetone, hoofdauteur van de studie.

Amper 14 tot 28 procent van de wereldpopulatie (1 à 2 miljard mensen) zit volgens de onderzoekers nog in de ‘gezonde categorie’. “We willen het bewustzijn van die risicofactoren verhogen“, zegt Maffetone. “We hopen dat de term ‘overfat’ algemeen in gebruik geraakt, en zo de algemene gezondheid kan bevorderen.

Belgische wetenschappers over deze nieuwe versie van zwaarlijvigheid

Een goed idee? Professor Caroline Braet, obesitasexpert aan de Universiteit Gent, is gedeeltelijk gewonnen voor het idee. “Het zou inderdaad niet slecht zijn om met een andere categorie te werken, omdat er inderdaad mensen zijn met een gezond gewicht die in realiteit helemaal niet gezond zijn.

Op dit moment wordt BMI (Body Mass Index, de verhouding tussen lengte en gewicht) nog altijd als maatstaf gebruikt. Braet: “Terwijl de wijze waarop we eten en bewegen bepaalt of we in balans zijn. Of iemand veel vet opslaat, is genetisch bepaald. De ene is nu eenmaal meer geneigd om overgewicht te ontwikkelen dan de andere.

Dus zijn er mensen die op het eerste gezicht helemaal normaal zijn, maar die door een verkeerde levensstijl toch hun gezondheid op het spel zetten. Belangrijke parameters daarbij zijn de bloeddruk, cholesterol, insulineresistentie of glucose. Vanaf een BMI van 30 heb je een hoger mortaliteitsrisico. ‘Gezond obees’ komt op lange termijn (bijna) niet voor.

(bron voor deze paragraaf is de website van de krant De Morgen van 5 januari 2017)

SkinnyLove en zwaarlijvigheid

Nu je weet dat de kans erg groot is (80% van de mensen!) dat je aan ‘overvet’ leidt, wat doe je er aan?  Ons beste advies is regelmatig SkinnyLove drinken. Waarom?

  • Ten eerste: de combinatie van fruitvezels, prebiotische dieetvezels en kruiden hebben als gevolg dat overtollig vet en afvalstoffen worden afgebroken en uitgescheiden.
  • Ten tweede: de cactusvijg die in SknnyLove aanwezig is zal de uitscheiding van vetten bevorderen.
  • Ten derde : de dieetvezels hebben een prebiotische werking wat wil zeggen dat zij een goede voedingsbron zijn voor de lichaamseigen bacteriën in de darmwand. Dit bevordert de darmperistaltiek en dus ook de darmwerking.
  • Ten vierde: groene koffie en groen thee zorgen voor een betere verbranding.
  • En tenslotte: de verschillende kruiden en specerijen zoals onder meer gember en kurkuma hebben telkens hun eigen specifieke werking en zorgen voornamelijk voor een ondersteunende werking voor het zuiveren van het lichaam. Ik weet niet in welke mate ik u nog moet vertellen hoe goed gember en kurkuma voor uw lichaam zijn. Alleen al voor die 2 kruiden zou ik elke dag SkinnyLove gebruiken.

SkinnyLove ondersteunt je in je strijd tegen zwaarlijvigheid en doet je op allerlei andere vlakken ook nog eens goed. Wat kan je meer wensen van een 100% natuurlijk, Belgisch product?